Ministri o Vučićevim porukama

ZAGREB – Ministri u hrvatskoj vladi kritikovali su danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku uporedio sa Hitlerovom Nemačkom, istakavši da je Oluja “kruna pravednog i odbrambenog rata”.
Poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića na komemorativnom Danu sećanja u Bačkoj Palanci, široko su plasirane u hrvatskim medijima, a o njima je bilo reči i u Kninu na obeležavanju godišnjice vojnopolicijske akcije Oluja, koji Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

“Hitler je hteo svet bez Jevreja, Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba”, jedna je od najkomentarisanijih Vučićevih poruka.
Ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je Domovinski rat bio pravedni odbrambeni rat na kojem je stvorena Hrvatska i da se svi moraju pomiriti s tim.
„To je jedan od preduslova za nastavak bolje saradnje“, rekao je Kuščević, preneo je „Večernji list“.
Komentarišući prisustvo predsednika SDS S-a Milorada Pupovca na jučerašnjem Danu sećanja u Bačkoj Palanci, Kuščević je rekao da se iskreno nada da će i Pupovac i svi ostali shvatiti veličinu hrvatskog Dana pobede.
Ministar obrane Damir Krstičević kaže da Hrvatska nije započela rat, već da se samo branila.

„Vidimo da je Oluja kruna svih pobeda u Domovisnkom ratu, Oluja je simbol vojničkog uspeha i junaštva i Domovinski rat je nešto je najbolje, ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, kad imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti“, rekao je Krstičević.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved smatra da su kritičke izjave predsednika Srbije na račun Hrvatske, kako je rekao, “proteklih godina nažalost praksa”.
„Činjenica je da će se oni morati suočiti s istorijskim činjenicama da je veliokosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, koja je imala potpuno legitimno pravo da provede sve svoje oslobodilačke operacije kao i Oluju kao krunu svih bitaka“, rekao je Medved.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike