U trendu

Ministri odbrane zemalja NATO o ruskoj intervenciji u Siriji

Ministri odbrane zemalja članica NATO sastaće se danas u Biselu, a jedna od glavnih tema biće sve veća vojna umešanost Rusije u rat u Siriji, piše Bi-Bi-Si.

Ministri će o vojnoj intervenciji Rusije razgovarati pošto je Turska, članica tog vojnog saveza, optužila Rusiju da su njeni borbeni avioni ušli u turski vazdušni prostor.

Moskva odbacuje optužbe Zapada da meta njenih napada nisu samo pripadnici Islamske države, nego svi protivnici sirijskog predsednika Bašara el Asada, uključujući neke pobunjenike koje pomažu zapadne zemlje.

Posle vazdušne kampanje, Rusija je u sredu ispalila i krstareće rakete s ratnih brodova u Kaspijskom moru.

Dopisnica BBC-ja Sara Rejnsford ocenjuje da raketni napadi ne menjaju situaciju u vojnom smislu pošto bi isti efekat bio postignut vazdušnim udarima, ali da ruski predsednik Vladimir Putin želi da demonstrira svoju moć na svetskoj sceni i da pokaže da politika Zapada u Siriji nije bila uspešna.

Očekuje se da će ministri odbrane zemalja Severnoatlantske alijanse izraziti solidanost s Turskom, navodi BBC.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u sredu da Rusija nije dala objašnjenje za kršenje turskog vazdušnog prostora koje je, kako je dodao, dugo trajalo i nije izlegledalo kao slučajno.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je upozorio Kremlj da je svaki napad na Tursku napad na NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar