U trendu

Ministri s Hanom u Njujorku o regionalnoj saradnji na ZB

NJUJORK – Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku je danas, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, održan radni doručak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana sa Johanesom Hanom, komesarom EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović predstavio je ostvarene rezultate, planove kao i izazove na planu daljeg razvoja regionalne saradnje.

Komesar Han posebno je naglasio značaj regionalne saradnje za proces evrointegracija, ali i potrebu racionalizovanja velikog broja regionalnih inicijativa.

Na sastanku su razmatrana pitanja od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje, posebno trgovina, investiranje u jačanje povezanosti i mobilnosti, kao i jačanje digitalne integracije.

Razgovarano je i neophodnosti racionalizovanja velikog broja regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu, ali i na značaj međusobne razmene informacija kako među članicama Regionalnog saveta za saradnju, tako i interno u pripremi regionalnih sastanaka.

Ministri Zapadnog Balkana su pozdravili aktivnosti Regionalnog saveta za saradnju i posvećenost generalnog sekretara Svilanovića, istakavši da je pitanje regionalne saradnje komplementarno sa procesom evrointegracija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar