Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD se dogovorili da razgovaraju

Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Reks Tilerson dogovorili su se danas telefonom da se ovog vikenda sastanu u Manili što će biti njihov prvi sastanak od uvodjenja novih sankcija Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Sastanak Lavrov-Tilerson će biti tokom godišnje konferencije Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) – 6-8. avgusta u glavnom gradu Filipina.

Ministri Rusije i SAD će razgovarati o bilateralnnim odnosima koji su veoma zategnuti, posebno pošto je Kongres SAD zakonom uveo nove sankcije protiv Rusije koji je predsednik Donald Tramp u sredu potpisao, ali ih je i kritikovao.

Tramp je zauzeo distancu prema tom zakonu, navodeći da tekst ima „ozbiljnih nedostataka“ koji sprečavaju da se poboljšaju odnosi s Rusijom, smatrajući da je situacija rusko-američkih odnosa „opasna“, za šta je optužio svoje poslanike.

Premijer Dmitrij Medvedev je nove sankcije nazvao „objavom totalnog ekonomskog rata Rusiji“. Moskva je na sankcije za sada odgovorila samo zahtevom za smanjivanje broja američkih diplomata u Rusiji.

Lavrov i Tilerson su tokom današnjeg telefonskog razgovora pomenuli i Severnu Koreju koja bi trebalo da zbog ubrzanog razvoja svog nuklearnog i balističkog programa, bude glavna tema zasedanja ASEAN-a.

„Lavrov je pozvao uključene strane na uzdržanost i brzi početak pregovora“, dodaje se u saopštenju ruskog ministarstva.

ASEAN čine Brunej, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar (Burma), Filipini, Singapur,  Tajland i Vijetnam.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike