Minut ćutanja u Kanu za žrtve napada u Mančesteru

Kanski festival zaustavio se danas minutom ćutanja u znak počasti žrtvama napada u Mančesteru.

Direktor festivala Tijeri Fremo predvodio je prisutne u odavanju pošte poginulim na stepenicama koje vode do glavne dvorane za projekcije. 

Momenat je da se „pokaže solidarnost sa žrtvama, njihovim porodicama i britanskim narodom“, rekao je Fremo. Festival je pozvao posetioce da danas u 15 časova odaju počast nastradalim u napadu u Mančesteru.

„Mi smo festival mira“, rekao je Fremo, kome se pridružio Pjer Leskir, predsednik festivala, glumica Izabel Iper i brojni zaposleni na festivalu.

Napad posle koncerta američke pevačice Arijane Grande u kojem su poginule 22 osobe, „još je jedan napad na kulturu, mladost i radost, slobodu, darežljivost i toleranciju“, naveo je Kanski festival.

Neki dogadjaji su otkazani ili neke manifestacije ukinute zbog napada.

Producentska kuća Dizni (Disney) saopštila je da otkazuje promotivni dogadaj u Kanu za film „Cars 3“.

Festivalski organizatori takodje su izostavili neke elemente proslave 70. godišnjice festivala, koja se slavi večeras zvaničnom večerom i žurkom. Izmedju ostalog, planirani vatromet je otkazan.

Gradonačenik David Liznar rekao je gostima festivala da su bezbednosne mere na najvišem nivou i da će Kan nastaviti da nosi „univerzalnu poruku kulture u duhu otvorenosti“.

Obezbedjenje ove godine u Kanu je jače nego ikad, ima više detektora metala i sistema za zaštitu od dronova. Nica, gde je čovek u kamionu uleteo u masu 14. jula prošle godine, i ubio 86 ljudi, udaljena je samo oko 30 kilometara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike