Mirni protesti povodom godišnjice nasilja u Šarlotsvilu

Hiljade ljudi okupljenih u parku ispred Bele kuće u nameri da pošalju poruku da rasizam nije poželjan u SAD protestovalo je zbog skupa belih nacionalista povodom godišnjice nasilja u Šarlotsvilu.

Dvadesetak belih nacionalista okupilo se u Vašingtonu, na godišnjicu nasilnog skupa desničara u Šarlotsvilu, a od učesnika kontraprotesta razdvajali su ih brojni pripadnici policije.

Skupovi u Šarlotsvilu i Vašingtonu protekli su mirno, mada u par navrata uz tenzije, navela je agencija AP, dodajući da je jedna osoba uhapešena u Vašingtonu, a četiri u Šarlotsvilu.

Organizator skupa nacionalista Džejson Kesler, pokretač prošlogodišnjeg okupljanja u Šarlotsvilu nazvanog „Ujedinimo desnicu“, očekivao je 100 do 400 učesnika, ali se naposletku pojavilo dvadesetak, prenela je agencija.

Predsednik SAD Donald Tramp, koji je pojačao tenzije prošle godine optuživši „obe strane“ za nasilje, mržnju i netrpeljivost, tokom obeležavanja godišnjice nasilnog protesta belih suprematista u Šarlotsvilu bio je na radnom odmoru u svom golf klubu u Nju Džersiju.

Ipak, Tramp je 11. avgusta na Tviteru osudio rasizam i pozvao na „ujedinjenje nacije“, povodom obeležavanja godišnjice nasilnog protesta belih suprematista u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike