U trendu

Mišel predlaže formiranje Evropske geopolitičke zajednice

BRISEL, 18. maja ( Tanjug) – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je danas formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

”Zemlje Zapadnog Balkna, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice”, poručio je Mišel.

Šarl Mišel je govoreći na današnjem zasedanju Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u Briselu najvio da je sa liderima EU 27 već započeo konsultacije povodom formiranja Evropske geopolitičke zajednice i da će to pitanje staviti na agendu junskog samita EU idera.

”Organizovaću u koordinaciji sa francuskim predsedavanjem EU sastanak sa liderima EU i Zapadnog Balkana u junu, na marginama Evropskog saveta”, najavljuje Mišel.

Predsednik Evropskog saveta za leto najavljuje i konferenciju koja bi trebalo da okupi lidere EU i zainteresovanih zemalja partnera na razgovor o konkretnim opcijama novog zajedničkog projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar