U trendu

Mišel sa Sijem o Ukrajini, Rusiji, ekonomiji, Tajvanu. . .

PEKING – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednik Kine Si Đinping sastali su se danas u Pekingu, a razgovor je trajao više od tri sata.

Evropska unija već nekoliko meseci pokušava da redefiniše svoju politiku prema Kini, koja se doživljava kao sistemski rival, trgovinski partner i ekonomski konkurent, u pozadini rastućih tenzija oko Tajvana.

Mišel, koji je iz Pekinga održao konferenciju za novinare koja je bila dostupna i novinarima u Briselu, kazao je da je sastanak omogućio da se „ponovno pokrene dijalog” između Kine i EU.

Rat u Ukrajini bio je u središtu diskusija. Oba lidera su se složila da su nuklearne pretnje Moskve neprihvatljive,

„Predsednik Si Đinping je bio vrlo jasan da Kina ne isporučuje oružje Rusiji“, rekao je Mišel i naveo da je i za kineskog predsednika “bilo vrlo jasno da nuklearna pretnja nije prihvatljiva“.

„Pozvao sam Si Đinpinga da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi se poštovao teritorijalni integritet Ukrajine i principi Povelje Ujedinjenih nacija“, rekao je Šarl Mišel na konferenciji za novinare, insistirajući da „ovaj brutalni rat, ugrožava stabilnost međunarodne zajednice“ i izaziva dvostruku energetsku i prehrambenu krizu.

„Rešavanje ukrajinske krize političkim sredstvima je u interesu Evrope i svih evroazijskih zemalja“, kazao je Mišel.

Kina je najveći trgovinski partner Unije, sa trgovinom vrednom više od dve milijarde evra dnevno, prema Evropskom savetu.

Oko 22 odsto evropskog uvoza dolazi iz Kine, a Evropa ima veliki trgovinski deficit sa ovom zemljom.

„Otvorio sam temu poteškoća sa kojima se susreću evropski investitori u Kini”, rekao je Mišel, koji smatra da je „potrebno više reciprociteta”.

“Vreme je da se postigne napredak u trgovini, evropskim kompanijama je ponekad teško da trguju u Kini. Moramo da identifikujemo šta treba da se uradi za uravnoteženiji odnos”, kaže Mišel.

Prema njeghovim rečima, pokrenuto je i pitanje Tajvana.

Kaže da je podsetio predsednika Sija na posvećenost EU politici „jedne Kine“, koja podrazumeva poštovanje tajvanske demokratije, ali da se Tajvan ne može smatrati državom.

Šarl Mišel i Si Đinping su se osvrnuli i na pitanje ljudskih prava i poštovanja prava na demonstracije.

Pitanje demonstracija protiv mera protiv pandemije KOVID-19 je bilo otvoreno ali bez mnogo diskusije.

„Podsetio sam da su ljudska prava univerzalna“ i da je „za Evropu pravo na demonstracije osnovno pravo sadržano u Ustavu”, istakao je Mišel.

Oba sagovornika su se složili da ponovo otvore dijalog o ljudskim pravima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.