U trendu

Misija IAEA jos ceka dozvolu da krene ka Zaporozju

ENERGODAR – Misija Međunarodne agencije za atmosku energiju (IAEA) koja je krenula ka nuklearnoj elektrani Zaporožje i dalje čeka na ukrajinskom kontrolom punktu nakon današnjeg granatiranja Zaporožja, ali je odlučna u nameri da stigne do objekta danas, rekao je portparol IAEA za Rojters.

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom potvrdila je da je konvoj sa članovima IAEA na ukrajinskom kontrolom punktu, na oko 20 kilometara od linije fronta i čeka da se situacija oko nuklearke rašcišti i postane bezbedna.

Najnovija informacija je da je predstavnik IAEA rekao da će misija morati da čeka bar tri sata da krene ka elektrani.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi je na vezi sa ukrajinskom vojskom, kako bi se omogućilo misiji da dođe do elektrane.

Tokom dana ruska i ukrajinska strana nastavile su da razmenjuju optužbe o granatiranju područja u blizini nuklearke.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se ukrajinske diverzantske trupe danas iskrcale nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje i pokušale da zauzmu nuklearku.

Energodar je ostao bez struje, nakon što je jedan od dva operativna reaktora u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje isključen je zbog, kako je navela ukrajinska strana, ruskog granatiranja.

Rano jutros, proruska vojno-civilna administracija Energodara saopštila je da ukrajinska vojska izvodi masovne artiljerijske napade na stambene četvrti grada Energodara.

Zaporoška nuklearna elektrana, koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra i najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar