Mistura pozvao SAD i Rusiju da pomognu u pregovorima o Siriji

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je i SAD i Rusiju da pomognu obnavljanju ženevskih pregovora o okončanju rata u Siriji koji su obustavljeni juče.

Mistura je naveo da novi sukobi ugrožavaju mirovni proces i sprovodenje sporazuma o prekidu vatre u Siriji, prenela je agencija Asošijejtid pres.

Mistura je razgovarao s novinarima rano jutros posle kratke video-konferencije Saveta bezbednosti UN o stanju posredni pregovora sirijske opozicije i vlade predsednika Bašara Asada.

Mistura je izrazio zabrinutost zbog kršenja primirja i ugrožavanja krhkog konsenzusa o političkom rešenju krize i dodao da strane u sukobu postepeno napuštaju političku opciju i ponovo se okreću nasilju.

Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov aktivno podstiču napore za okončanje petogodišnjeg rata u Siriji, u čemu imaju podršku većine svetskih i regionalnih sila koje su formirale Medjunarodnu grupu za podršku Siriji. Tu grupu čini 17 zemalja, a uz njih i UN, Arapska liga, EU i Organizacija za islamsku saradnju.  

Mistura je pozvao Savet bezbednosti UN da sazove novi sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Medjunarodne grupe, istakavši da pregovori neće uspeti ako se borbe nastave.

On je izrazio nadu da će pregovori biti obnovljeni u maju, ali je rekao da je zbog pojačanja borbi oko Alepa nemoguće precizrati datume.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je nedavno da deli Misturinu zabrinutost zbog kršenja primirja, i pozvao Rusiju da izvrši pritisak na režim u Damasku da ispuni obaveze iz sporazuma.

Članovi Visokog pregovaračkog komiteta iz dela sirijske opozicije kojeg podržavaju Zapad i Saudijska Arabija, napustili su prošle nedelje mirovne pregovore u Ženevi zbog pogoršanja humanitarne situacije i kršenja primirja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.