U trendu

Mitrofanova pozvala Bugarsku da zaustavi šou o špijunaži

SOFIJA – Ruska ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova pozvala je bugarske vlasti da zaustave „šou o špijunaži“ i istakla da Rusija nije sprovodila ilegalne aktivnosti protiv Bugarske.

„Sa žaljenjem moram da konstatujem da antiruska retorika dobija na snazi u Bugarskoj već više od godinu dana. Počev od oktobra 2019, bugarske vlasti pompezno na svaka tri meseca proteruju ruske diplomate pod izmišljenim izgovorom“, rekla je Mitrofanova, preneo je TAS S.

Prema njenim rečima, može se zaključiti da je postepen
razvoj saradnje dveju zemalja nekome postao trn u oku.

„Ovde moram da naglasim da je Rusija uvek poštovala civilizacijski izbor jedne ili druge države; posebno, nikada nismo osporili evroatlantski vektor Bugarske, težeći izgradnji kontakata u sferama naših zajedničkih interesa“, navela je ona.

Mitrofanova je istakla da Rusija ne vrši nijednu nezakonitu
aktivnost protiv Bugarske.

„Prestanite da pravite šou od ove teme“, dodala je ruska ambasadorka.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova dalo je juče dvojici ruskih diplomata 72 sata da napuste Bugarsku, nakon što je tužilaštvo procesuiralo šest osoba zbog špijunaže u korist Rusije.

Ministarstvo je navelo da je o toj svojoj odluci obavestilo rusku ambasadu u Sofiji nakon obaveštenja iz Tužilaštva da su dvojica diplomata umešani u aferu špijuniranja, preneo je Rojters.

Osobe umešane u skandal navodno su ambasadi Rusije u Bugarskoj odavale poverljive podatke o Bugarskoj, NATO i EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.