U trendu

Mizincev: ล est stranih brodova isplovilo iz ukrajinskih luka

MOSKVA – Turski tanker, dva broda iz Liberije i dva broda i tanker pod zastavom Marลกalskih ostrva isplovili su iz ukrajinskih luka u okviru inicijative o meฤ‘usobnom razumevanju o bezbednom izvozu ลพita iz ukrajinskih luka, izjavio je u ponedeljak naฤelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

„Dana 7. avgusta 2022. godine, u okviru inicijative o meฤ‘usobnom razumevanju o bezbednom izvozu ลพita iz ukrajinskih luka, brod „Riva vinds“ (Marลกalska ostrva, natovaren kukuruzom) napustio je luku Odesa, tanker „Mustafa Nedลพati (Turska, natovaren suncokretovim uljem), brod „Star Helen“ (Marลกalska ostrva, natovaren braลกnom) i brod „Glori“ (Marลกalska ostrva, natovaren kukuruzom) isplovili su iz luke ฤŒernomorsk. Dana 8. avgusta 2022. brod „Arizona“ (Liberija, natovaren kukuruzom) napustio je luku ฤŒernomorsk i brod „Sakura“ (Liberija, natovaren sojom) isplovio je iz luke Juลพni“, rekao je Mizincev, preneo je TAS S.

Prema njegovim reฤima, Rusija je striktno posveฤ‡ena svojim obavezama po ugovorima u cilju obezbeฤ‘ivanja izvoza ลพitarica i mineralnih ฤ‘ubriva iz ukrajinskih luka.

Mizincev je kazao da je 61 brod iz 14 zemalja i dalje blokiran u lukama Herson, Nikolajev, ฤŒernomorsk, Oฤakov, Odesa i Juลพni.

„Rizici za plovidbu i oลกsteฤ‡enja luฤke infrastrukture od lebdeฤ‡ih ukrajinskih mina i dalje su prisutni za crnomorske drลพave“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.