U trendu

Mjanmar: Nastavljeni protesti protiv vojne hunte

JANGON – U Mjanmaru su danas nastavljeni protesti protiv vojne hunte uprkos brutalnom nasilju snaga bezbednosti koje su u subotu, u najkrvavijem danu od početka demonstracija protiv vojnog puča, ubile više do 100 ljudi.

Demonstracije se danas održavaju u Jangonu i Mandaleju, dva najveća grada u Mjanmaru, ali i u drugim mestima gde su nezadovoljni građani ponovo bili izloženi policijskom nasilju, prenosi AP.

Među 114 žrtava jučerašnje policijske intervencije bilo je i dece mlađe od 16 godina, potvrdili su lokalni mediji, navodeći da je od početka protesta protiv vojne hunte koja je svrgnula legalno izabranu premijerku Aung San Su Ći, smrtno stradalo više od 420 ljudi.

Jučerašnji krvavi bilans krize u Mjanmaru dogodio se dok je hunta obeležavala i proslavljala Dan oružanih snaga, sa vojnom paradom u glavnom gradu Najpjitou, a međunarodna zajednica uputila oštre osude.

Generalni sekretar UN Antonio Giuterš izjavio je da „šokiran ubistvima civila i dece“, a američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da je „užasnut prolivanjem krvi“ u Mjanmaru, koje dokazuje da je hunta spremna da „žrtvuje živote građana zbog interesa nekolicine“.

„Profesionalna vojska sledi međunarodne standarde ponašanja i odgovorna je za bezbednost, a ne za smrt naroda kojem služi“, poručio je Blinken.

Pored SAD, nasilje u Mjanmaru su osudili Australija, Kanada, Nemačka, Grčka, Italija, Japan, Danska, Holandija, Novi Zeland, Južna Koreja i Velika Britanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.