U trendu

Mjanmar: Poslanici protivnici hunte opozvali Ustav iz 2008.

NEJPJIDO 1.aprila (Tanjug) – Protivnici vojnih vlasti u Mjanmaru proglasili su Ustav zemlje iz 2008. ništavim i izdali Povelju koja privremeno treba da zameni najviši pravno-politički dokument u zemlji.

AP prenosi da je ovaj potez, koji se više ocenjuje kao simboličan, preduzela i potvrdila na društvenim mrežama CRPH, samoproglašena alternativna vlada koju su uspostavili izabrani poslanici nacionalnog parlamenta, kojima je vojska osporila mandat kada je izvela puč i svrgla i pritvorila državnu sekretarku Aung San Su Ći.

Agencija navodi da bi Povelja mogla i da pomogne naoružanim etničkim milicijama u zemlji da se udruže sa masovnim pokretom demonstranata protiv vojnog puča od 1. februara.

Ustav iz 2008. godine, koji je nastao pod vojnom vlašću, obezbedio je da ona zadrži svoju dominaciju tokom decenija napretka zemlje ka demokratiji, izmeđi ostalog i time što joj je rezervisana četvrtina mesta u parlamentu i zadržana odgovornost za državnu bezbednost.

AP prenosi da je CRPH u svojoj Saveznoj demokratskoj povelji , kao privremenom ustavu, navela da je cilj da se okonča duga istorija vojne diktature u Mijanmaru, kao i da se ispune dugotrajni zahtevi većeg broja etničkih manjinskih grupa za autonomijom u svojim regionima.

Predlozi su politički značajni jer demonstranti protiv vojne vladavine traže savezništvo sa oružanim grupama etničkih manjina i žele bi da formiraju saveznu vojsku kao protivtežu vladinim oružanim snagama, navodi agencija.

CRPH je teži da bude priznat kao jedino legitimno vladino telo Mjanmara. Strane vlade i međunarodne organizacije još joj nisu odobrile takav formalni status, ali neki ga priznaju kao aktera sa kojim se mora bar razgovarati, dok ih hunta smatra za izdajnike.

AP prenosi da je mijanmarska vojska saopštila juče da sprovodi jednostrano jednomesečno primirje, ali je napravila izuzetak za akcije koje remete vladine bezbednosne i administrativne operacije ,što jasno ukazuje na pokret koji svakodnevno održava proteste i sprovodi građansku neposlušnost protiv nje.

Objava o prekidu vatre usledila je nakon sukoba sa najmanje dve naoružane organizacije etničkih manjina koje deluju na granicama zemlje, navodi agencija.

U međuvremenu, prvi put je neki spoljni posetilac mogao da vidi Aung San Su Ći otkako je pritovrena tokom puča. Razgovarala je video vezom sa jednim od svojih advokata koji je potvrdio da je ona dobrog zdravlja.

AP prenosi da je u nepotvrđenom izveštaju loklanih medija objavljeno kasno juče da je vlada podnela šest novih ozbiljnih optužbi protiv nje, uključujući one za izdaju i korupciju, ali do sada nije bilo zvanične potvrde vojnih vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.