U trendu

Mjanmar: Pušten novinar optužen na 11 godina pre tri dana

JANGON – Američki novinar Deni Fenster koga je sud u Mjanmaru pre tri dana osudio na 11 godina zatvora zbog podsticanja na kršenja zakona o imigraciji i terorizmu, danas je pušten na slobodu, potvrdio je njegov poslodavac.

Fenster je odgovorni urednik onlajn magazina Frontijer Mjanmar, a uhapšen je dok je pokušavao da napusti zemlju u maju ove godine i od tada je bio u pritvoru u gradu Jangonu, preneo je ranije Rojters.

Kazna novinaru je izrečena zbog navodnog kršenja zakona o imigraciji i zakona o nezakonitom udružavanju, potvrdio je ranije njegov advokat Tan Zo Aung.

Ipak, nove, ozbiljnije optužbe za pobunu i kršenje zakona protiv terorizma dodate su ranije ove nedelje, a svaka od novih optužbi kažnjiva je maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora.

Vest o oslobađanju američkog novinara je bez ikakvih pojedinosti objavio na Tviteru Soni Sve, izdavač online časopisa, a ovu informaciju je potvrdio još jedan medij.

Fenster je bio među desetinama medijskih radnika privedenih od prvog februara kada je vojska izvela puč koji je izazvao proteste širom Mjanmara.

Okolnosti današnjeg Fensterovog oslobađanja za sada nisu poznate, a portparol vladajućeg vojnog saveta Mjanmara nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Glavni i odgovorni urednik portala Frontijer Mjanmar, Tomas Kin, izrazio je oduševljenje jer je Deni Fenster „konačno izašao iz zatvora gde nikada nije ni trebalo da bude“ i dodao:

„Znamo da je Deni jedan od mnogih novinara u Mjanmaru koji su nepravedno uhapšeni samo zato što su radili svoj posao i posle februarskog puča“.

On je pozvao vojnu huntu da oslobodi sve novinare zatvorene u Mjanmaru.

Sjedinjene Države su tokom vikenda vršile pritisak da se Fenster pusti iz zatvora i osudile su presudu kao „neprihvatljiv napad na slobodu izražavanja“.

Vladajuća vojna hunta od petka se nije oglašavala o ovom slučaju, niti je odgovarala na međunarodne kritike, a državni mediji o tome nisu izveštavali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar