U trendu

Mjanmar: Stranka Aung San Su Ći odbila da se registruje po novom zakonu

NEJPJIDO – Stranka Nacionalna liga za demokratiju bivše predsednice Aung San Su Ći, odbila je da se pridržava novog zakona o registraciji koji je nametnula vojna hunta u Mjanmaru, preneo je danas Gardijan.

Vojska, koja je vlast preuzela državnim udarom u februaru 2021, prema novom zakonu odredila je utorak kao krajnji rok za ponovnu registraciju političkih partija.

Britanski list navodi da se javnost na Mjanmaru ošto protivi vladavini hunte i da je veći deo zemlje zahvaćen građanskim ratom.

„Da budemo jasni, svaki izborni proces koji uzdigne šefa odbrane Mina Aung Hlainga na poziciju predsednika putem lažnih izbora neće biti priznat od nas i mi ćemo mu se suprotstaviti po svaku cenu“, rekao je sekretar izvršnog komiteta Nacionalne lige Tun Mint.

On je dodao da se Nacionalna liga za demokratiju neće registrovati kod izbornih vlasti, jer je takva tela osnovao nelegitimni vojni savet.

„Zahtevi ljudi su da se zbaci vojna diktatura, uspostavi federalna demokratija i osigura da nema vojnog uticaja na demokratiju Mjanmara u budućnosti“, rekao je Mint.

U govoru održanom u ponedeljak povodom obeležavanja Dana oružanih snaga, šef hunte Min Aung Hlaing, čije su snage optužene za sistemske zloupotrebe civila nakon puča, nazvao je opozicione stranke „teroristima“.

Kazao je da će se protiv takvih grupa „odlučno preduzeti zakonite radnje“, a da će se vanredno stanje sve više uvoditi u „važnim naseljima koja treba kontrolisati“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.