U trendu

MKCK apelovao na pružanje pomoći Avganistanu

ŽENEVA – Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) danas je apelovao na države i donatore da ostave po strani svoje političke prigovore talibanima i nastave da pružaju pomoć državnim institucijama Avganistana, kako bi se ublažila nepodnošljiva humanitarna situacija u toj zemlji.

Talibani su danas skromno obeležili godinu dana otkako su na vlasti, jer se zemlja bori sa rastućim siromaštvom, sušom i neuhranjenošću zbog kojih više od polovine njenog stanovništva od oko 40 miliona ljudi zavisi od humanitarne pomoći da bi preživelo, preneo je Rojters.

Međunarodni komitet Crvenog krsta i dalje pruža pomoć, nakon što su donatori naglo obustavili finansiranje Avganistana kao odgovor na talibansko preuzimanje vlasti, usled zabrinutosti o poštovanju prava žena i straha od kršenja sankcija.

Generalni direktor MKCK Robert Mardini kazao je za Rojters da ovaj prekid nije održiv.

„Naša ključna poruka je zaista da tražimo od država i razvojnih agencija da se vrate u Avganistan i nastave da pružaju podršku Avganistancima koji se već danas suočavaju sa nepodnošljivom situacijom“, poručio je Mardini.

Da bi popunio nedostatak u finansiranju, MKCK pruža podršku za oko 33 bolnice kako bi ih održao u funkciji, isplaćuje plate osoblju, pa čak i isporučuje gorivo za kola hitne pomoći i obezbeđuje hranu pacijentima.

Ekonomska situacija u zemlji je toliko loša da mnogi stanovnici u gradu pribegavaju prodaji ličnih stvari na ulici i prosjačenju u redovima za hleb da bi preživeli, rekao je Mardini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.