U trendu

MKD: Islamska verska zajednica u rascepu?

SKOPLJE – Skender Buzaku, pozivajući se na odluku Osnovnog suda u Skoplju i unutrašnjih akata Islamske verske zajednice u Severnoj Makedoniji, tvrdi da je on novi poglavar ove zajednice u državi, prenosi televizija Kanal 5.

Skopski sud je uvažio žalbu Skendera Buzakua koji je u 2015. bio izabran za poglavara Islamske verske zajednice, dok je u istom tom periodu na paralelnoj skupštini obavljen reizbor aktuelnog poglavara IVZ Suljejmana Redzepija.

Redžepi, međutim, nakon sinoćne vanredne sednice Rijaseta, najvišeg organa te verske zajednice u Kondovu, odbija da prizna odluku suda i tvrdi da je takva odluka politička i da više nije na istoj strani sa aktuelnim vlastima u Skoplju.

Napetost je porasla juče nakon što je u sedištu makedonske IVZ u Skoplju ušla finansijska policija koja je proveravala rad Suljejmana Redzepija.

Istovremenu u sedištu IVZ bili su prisutni simpatizeri Buzakua, kao i simpatizeri Redzepija, koji su medijima dali suprotstavljene informacije.

Buzaku kaže da se njegovo naznačenje zasniva na rešenje Osnovnog suda u Skoplju, prema kome on treba da bude uspisan na funkciju Reis el ulema, odluka koja, kako on kaže, danas će biti objavljena Službenom listu Severne Makedonije.

Aktuelni poglavar IVZ Sulejman Redzepi održao je konferenciju za medije na kojoj je istakao da više nije na istoj strani sa aktuelnim vlastima u Severnoj Makedoniji, te da „ova dešavanja nikada im neće zaboraviti“.

Rijaset Islamske verske zajednice u Skoplju sinoć je održao vanrednu sednicu na Fakultetu za islamske nauke u skopskom selu Kondovu, nakon najave za smene poglavara IVZ kao posledica sudske odluke.

Redzepi je je rekao da takva odluka suda predstavlja avantura za pravosuđe. Ispred svih muftija tokom vanredne sednice Rijaseta, Redzepi je rekao da Buzaku nikada neće biti reis.

„Buzaku je otpadnik Islamske verske zajednice, pa čak i Islama, kunem se u Alah, ako je on musliman, onda su i psi muslimani“, kazao je Redzepi.

On tvrdi da ako Buzaku bude reis ul ulema, tada neće ni postojati Islamska verska zajednica.

Muhamed Vejseli iz IVZ je izjavio da će Redzepi nastavi da upravlja Islamskom verskom zajednicom sve dok uživa poverenje Rijaseta, ocenivši odluku suda skandaloznom.

„Islamska zajednica je samostalna i autonomna institucija garantovana Ustavom Severne Makedonije. Na osnovu Ustava, pravilnika i Statuta IVZ, ni jedan organ, ni jedna institucija u državi ne može da odlučuje ko će biti poglavar ove zajednice“, rekao je Muamer Vejseli iz makedonske IVZ.

Iz albanske opozicione Alijanse za Albance u Severnoj Makedoniji saopštili su da nažalost politika nastavlja da se meša u rad Islamske verske zajednice.

Albanska DUI, članica vladajuće koalicije, nezadovoljstvo zbog načina, kako oni navode, na koji su određene strukture izvršili upad u radu Islamske verske zajednice.

„Apelujemo i očekujemo vlada, sudove i druge državne institucije da se ponašaju u skladu sa ustavnim načelima autonomnosti i nezavisnosti verskih zajednica, te da u skladu s tim u potpunosti poštuju odluke organa i tela Islamske verske zajednice“, piše u saopštenju DUI.

Nedavno je poglavar Islamske verske zajednice Sulejman Redzepi bio predmet brojnih kritika javnosti, medija i makedonske vlasti, te je Helsinški komitet u Severnoj Makedoniji podneo i krivičnu prijavu protiv njega zbog govora mržnje.

On je prethodnog meseca tokom postavljanja temelja za novu dzamiju u jednom skopskom selu nazvao Makedonce „divljim narodom bez identiteta“ što je u Skoplju izazvalo talas reakcija i osuda.

Tim povodom portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski izjavio je da „vlada Severne Makedonije osuđuje svaki govor mržnje, bez razlike da li je izgovoren na društvenim mrežama, tribinama, ili na bilo kom drugom mestu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.