U trendu

Mlada Palestinka napala nožem Izraelku u istočnom Jerusalimu

Izraelka, strosti 26 godina, napadnuta je danas nožem i zadobila lakše povrede u napetom kvartu Šeik Džarah (Sheikh Jarrah) u istočnom Jerusalimu.

Napala ju je maloletna Palestinka koja je pobegla sa mesta napada, ali je posle uhapšena u obližnjoj školi, saopštila je policija.

Izraelka je preneta u bolnicu Hadasa, gde je rečeno da je svesna da je i u stabilnom stanju.

U kvartu u kome se dogodio napad jevrejski naseljenici prete iseljenjem palestinskih porodica i zbog toga su proteklog proleća izbili sukobi sa policijom koji su doveli do jedanaestodnevnog rata u pojasu Gaze.

Sirene su se čule širom tog kvarta usred jutarnje saobraćajne gužve.

Napad se dogodio nekoliko dana nakon što je Palestinac napao nožem i ranio jednog Izraelca, pa pokušao da napadne pripadnika paramilitarne granične policije na ulazu u Stari grad u Jerusalimu 1,6 kilometara od kvarta Šeik Džarah.

Granični policajci su ubili napadača.

U novembru je pripadnik Hamasa pucao u Starom gradu, ubio je jednog Izraelca i ranio četvoricu, a potom ga je ubila policija.

Izrael je u ratu 1967. godine osvojio istočni Jeruslim, uključujući Stari grad, u kome se nalaze mesta sveta za Jevreje, hrišćane i muslimane, i kasnije ga anektirao što medjunarodna zajednica nije priznala.

Ta zemlja smatra čitav Jerusalim svojim glavnim gradom.

Palestinci medjutim žele da u istočnom Jerusalimu bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

Sudbina Jerusalima jedno je od najeksplozivnijih pitanja u mirovnim pregovorima koji su u zastoju već više od jedne decenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.