U trendu

Mladić iz Srbije o iskustvima tokom konobarisanja u HR

ZAGREB – Mladić iz Srbije, koji je ovog leta radio kao konobar na hrvatskom Jadranu, izneo je svoja iskustva na društvenoj mreži Ređit, a forumaše je najviše zanimalo da li je imao problem zato što je Srbin.

„Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Tompsonove pesme i uzvikivao ‘za dom spremni’, ali je naredne sedmice poslat kući“, napisao je mladić iz Srbije.

Što se ostalog tiče, kaže da je korektno prihvaćen, kao i svaki drugi stranac.

„Imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to“, napisao je i dodao:

„Konobarisao sam na početku sam i, kao neko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jeste“.

Kako prenosi zagrebački Večernji list, Srbin je konobarisao na jednom ostrvu u hrvatskom Jadranu, gde je proveo dva i po meseca.

Kaže da za to vreme nije imao zdravstveno osiguranje, iako je mislio da će ga imati, a to je saznao tek kada je otišao u dom zdravlja, kada su odbili da ga prime.

Za restoran u kojem je radio, kaže, da je „ozbiljan“ i da je u prvi mah mislio da će to biti „preveliki zalogaj“ za njega s obzirom na neiskustvo.

Ali je nedostatak ugostiteljskih radnika toliko veliki da su ga, veruje, samo zato i primili.

Ispričao je i da u početku sa njim niko nije hteo da radi, pa je, kaže, pravio kardinalne greške koje je vremenom ispravljao.

Smeštaj je, naveo je, bio korektan, a za doručak su svakog dana imali krompir i meso u različitim oblicima, što je, prema njegovim rečima, stvarno krajnje čudan način da započneš dan.

Ručak se nije razlikovao, ali mu je zato, dodao, isplaćen svaki svaki prekovremeni sat i tu, kaže, nema nikakve zamerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. „Poslodavci su previše slatkorečivi, nisu želeli da rade sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni nažalost“, odgovorio je mladić iz Srbije znatiželjnim forumašima na Ređitu.

Plata mu je bila 1.400 evra i jedan slobodan dan u mesecu.

Na konstataciju forumaša da je bio izrabljivan svakodnevnim radom po 11-12 sati, dodao je i da mu je dnevni bakšis bio oko 320 kuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar