U trendu

Mladićeva odbrana traži završne reči u februaru 2017.

Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas od sudija Haškog tribunala da završne reči na sudjenju generalu Mladiću budu održane u februaru iduće godine.

Branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović predložili su sudijama da rok za ulaganje pisanih završnih podnesaka bude 12. januar 2017. Usmene završne reči usledile bi, po predlogu odbrane, pet nedelja kasnije.

Odbrana je ranije tražila da rok za pisane završne podneske bude 7. decembar, a da završne reči budu održane 12. januara.

Raspravno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija (Alphons Orie) nije se izjasnilo ni o prvom predlogu, a Mladićevi branioci danas su, upravo zbog toga, zatražili novo odlaganje, uz argument da nemaju dovoljno vremena, ni resursa za tako obiman posao.

Sudije su ranije kao preliminaran rok za pisane podneske odredile 3. oktobar, uz napomenu da bi završne reči mogle biti zakazane pet nedelja kasnije.

Raspravno veće, do danas, medjutim, nije odredilo konačne termine za te poslove, kojima bi čitav proces protiv generala Mladića bio okončan.

U današnjem podnesku, Mladićeva odbrana ocenila je da produžavanje rokova „ne bi predstavljalo odugovlačenje procesa“, već bi pospešilo većanje sudija o presudi.

„U interesu pravde bi bilo da se odbran pruži pravična i razumna prilika da svoju dužnost obavi na profesionalan način, s obzirom na njene izuzetno ograničene resurse“, tvrde branioci.

Raspravno veće proglasilo je 16. avgusta okončanim dokazni postupak Mladićeve odbrane, uprkos stavu samih branilaca da nisu završili izvodjenje dokaza i da imaju još tri svedoka.

Pošto su sudije ostale pri tom stavu, odbrana je tražila da ta odluka bude još jednom razmotrena i podrobnije obrazložena, pominjući i mogućnost ulaganja žalbe.

Predsednik Tribunala Karmel Adjijus (Carmel Agius) minulog meseca je odbio zahtev odbrane za izuzeće sudija Orija i Kristofa Fligea (Christoph Flugge), odbacujući tvrdnju Mladićevih branilaca da su oni pristrasni na štetu optuženog.

General Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Sudjenje Mladiću počelo je u Hagu krajem maja 2012. Mladića su u maju 2011. uhapsile vlasti Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar