U trendu

Mnangagva se obratio pristalicama, sve vreme bio u kontaktu s vojnim liderima

Budući lider Zimbabvea Emerson Mnangagva trijumfalno se danas vratio u zemlju i nekoliko sati kasnije pred razdraganim pristalicama u Harareu izjavio da je u Zimbabveu na delu „nova demokratija“.

U govoru ispred sedišta vladajuće stranke ZANU-PF, gde se okupio veliki broj ljudi, Mnangagva je kazao da je bio u stalnom kontaktu sa vojnim liderima zemlje u prethodne dve burne nedelje, otkako ga je bivši predsednik Robert Mugabe smenio s mesta potpredsednika Zimbabvea.

„Apelujem na sve ljude Zimbabvea da se ujedine. Mi smo svi Zimbabveanci. Potreban nam je mir u zemlji i poslovi, poslovi, poslovi“, rekao je Mnangagva, a navodi Asošiejted pres.

On će u petak položiti zakletvu kao novi predsednik Zimbabvea, a na toj funkciji ostaće do redovnih izbora sledeće godine, odnosno do isteka Mugabeovog mandata.

Mnangagva je danas govorio i o pokušajima da bude ubijen, uključujući i trovanje u avgustu. Pre govora je malo zaplesao, na oduševljenje pristalica, a uz njega su bila dva telohranitelja.

Ushićena masa u Harareu slavila je povratak i prvo javno obraćanje Mnangagve. Neki su nosili njegove slike i transparente na kojima je pisalo „Naš heroj, naša nada“ i „Dobrodošao nazad, heroju naš“.

Mnangagva (75), bivši sudija i ministar odbrane, decenijama je bio u vrhu Mugabeovih bezbednosnih službi, zbog čega je dobio nadimak Krokodil. Brojne pristalice opozicije veruju da je stajao iza ubistava hiljada ljudi koje je vojska izvršila ’80-ih godina.

U poslednje vreme je koristio pomirljivu retoriku, navodeći da svi Zimbabveanci treba da rade zajedno da bi zemlja napredovala.

Dugogodišnji predsednik Mugabe (93), na vlasti od 1980. godine, smenio je 6. novembra s mesta potpredsednika Mnangagvu koji je odmah napustio zemlju.

Vojska Zimbabvea je prošle nedelje preuzela kontrolu nad zemljom i stavila u kućni pritvor Mugabea. Njega je u nedelju sa svog čela smenila partija ZANU-PF i za svog novog lidera izabrala Mnangagvu.

Mugabe je juče podneo ostavku, pošto je parlament pokrenuo proceduru za njegov opoziv, a Mnangagva se danas vratio u Zimbabve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.