U trendu

Moćna oluja Oto izazvala štetu i poremetila saobraćaj na severu Evrope

Moćna oluja koja se podigla nad Severnim morem pogodila je sever Evrope i danas izazvala prekid železničkog i brodskog saobraćaja na severu Danske i južne Norveške, a danski Meteorološki institut predviđa udare vetra uraganske snage.

Oluja zvana Oto bi trebalo da se ide ka istoku, preko Švedske i Baltičkog mora. U Finskoj, vlasti predviđaju nestanke struje tokom vikenda.

Dežurni norveški meteorolog Hakon Mjelstad rekao je domaćem listu VG da je oluju potakao „poprilično snažan“ sistem niskog atmosferskog pritiska. 

Na jugu Norveške, oko 5.000 putnika moraće da čeka barem do subote, kada se očekuje da će feriboti ponovo saobraćati u pravcu severne Danske. 

Čelnik norveškog feribotskog prevoznika Kolor lajn rekao je novinskoj agenciji NTB da se prekid saobraćaja mogao izbeći, „ali Oto nije od normalne vrste vremenskih uslova, što znači da se ovo ne dešava baš često“. 

U Danskoj su otkazani polasci vozova u većem delu zemlje, a vlasti ne savetuju da se mostovi prelaze u lakšim vozilima.

Nekih 280 stanara tri zgrade koje su krajem pedesetih godina izgrađene na vrhu jednog brda u Kopenhagenu, evakuisano je iz predostrožnosti.

Vetrovi uraganske snage izmereni su danas u Torsmindu, ribarskom gradu na severnomorskoj obali Danske.

Tu i tamo ima izveštaja da vetar čupa i obara drveće po severnoj Danskoj i nosi razne predmete koje otkida.

Na jugu Švedske obustavljeno je nekoliko polazaka vozova iz straha da vetar ne obori drveće na šine ili pokida električnu mrežu.

Obustavljena je i feribotska linija ka severnoj Nemačkoj, gde je oluja okrznula severni deo nemačke obale Baltičkog mora.

Prijavljeni su i prekidi saobraćaja po Škotskoj i severnoj Engleskoj. Na severoistoku Engleske, desetine hiljada kuća ostale su bez struje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar