U trendu

Mogerini: EU i Z.Balkan partneri u odbrani i bezbednosti

BEČ – Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, sa sastanka ministara odbrane EU u Beču, poručila je da je uloga EU na Balkanu prešla iz faze obezbeđivanja sigurnosti u fazu partnerskog rada sa zemljama regiona na zajedničkoj odbrani i sigurnosti.

”Tradicionalno gledamo na Zapadni Balkna kao na područje nestabilnosti gde je dugo godina, pa čak i više decenija, EU imala ulogu onoga ko obezbeđuje sigurnost. Sada prelazimo u fazu gde smo partneri u zajedničkoj odbrani i bezbednosti”, izjavila je Mogerini.

Mogerini, koja predsedava neformalnim sastankom ministara odbrane EU koji je juče počeo u Beču, kaže da je sastanak počeo upravo razgovorom o saradnji sa Zapadnim Balkanom po pitanjima koja se odnose na odbranu i bezbednost.

„Razgovarali smo zajedno sa NATO i UN, našim ključnim partnerima u regionu, kako da unapredimo saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti što je integralni deo našeg posla sa Zapadnim Balkanom“, kaže Mogerini.

Ona je naglasila da Austrija, kao trenutno predsedavajuća članica EU, drži Zapadni Balkan među prioritetima EU agende, kao što je to u prethodnih šest meseci predsedavanja činila i Bugarska, a što je i plan Rumunije, kaja predsedavanje EU preuzima od januara 2019. godine.

Iz austrijskog predsedavanja ovom prilikom poručeno je da su Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan „fokus odbrambene politike Austrije“ i da se rad sa regionom zasniva na postojećoj EU strategiji Zapadni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.