U trendu

Mogerini: EU odgovorno radi na odbrani i bezbednostiĀ 

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da razvojem Stalne strukturne saradnje u odbrani Evropa radi na ispunjavanju očekivanja svojih građana i partnera koji zahtevaju ogovornog igrača koji će raditi na bezbenosti unutar i van svojih granica.

ā€Ovo Å”to radimo jeste za celu EU, za svakog naÅ”eg građanina, za naÅ”e partnere kako u regionu i Å”ire, jer postoji pojačano očekivanje od nas da se ostvarimo u ulozi onoga ko će obezbeđivati sigurnost i na globalnoj sceni. Vreme u kome živimo zahteva ogovornog igrača koji će raditi na bezbednosti u svetuā€, poručila je Mogerini.

Ona je govoreći na godiÅ”njoj konferenciji Evropske agencije za odbranu naglasila da uspostavljanje Stalne strukturne saranje u oblasti odbrane ( PESCO) predstavlja ā€istorjiski činā€ i ā€početak nove pričeā€ kada je reč o evropskim bezbednosnim i odbrambenim kapacitetima, ali i saradnji među državama članicama u toj oblasti.

ā€Danas gradimo EU bezbednosti i odbrane. To viÅ”e nje plan niti san već postaje realnostā€, navela je Federika Mogerini u Briselu.

Ona je podsetila da su 23 zemlje članice već spremne da se uključe u rad PESCO i da očekuje da se ostale priključe u ā€narednim danimaā€.

Mogerini je ukazala na činjenicu da su bezbednosni izazovi danaÅ”njice preveliki za pojedinačne zemlje članice i ocenila da će uz novi Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, koji podrazumeva finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, EU moći da deluje zajedno mnogo bolje nego ranije.

„San očeva i majki osnivača se konačno ostvaruje. Posle viÅ”e od 60 godina, tu su konačno svi temelji za izgradnju bezbednosne Unije. Sada možemo da projektujemo i razvijamo svoje bezbednosne mogućnosti zajedno, možemo da kupujemo zajedno kako bismo obezbedili da uz efikasnu potroÅ”nju imamo sve Å”to nam je potrebno“, rekla je Mogerinijeva na konferenciji Evropske agencije za odbranu kojom i predsedava.

Ona je podsetila da su osnivači EU 50-ih godina proŔlog veka, bezuspeŔno, pokuŔali da osnuju Evropsku odbrambenu zajednicu koja bi uključivala i evropsku vojsku i evropskog ministra za odbranu.

ā€Mi smo izabrali drugi put. Sada mi radimo neÅ”to joÅ” ambicioznije. Imamo 13 evropksih Misija i Operacija. Izgradili smo jednistveni komandini centar u Briselu za savetodavne i trening Misije. Sada radimo na izgradnji prave evropske odbrambene industrije, pravog evropskog odbramnenog tržiÅ”ta i iztraživanja. To su osnove za pravu evropsku odbranuā€, zaključila je Mogerini.

Å efica EU diplomatije kaže da je već predstavljeno 50 projekata u oblasti nove EU strukturne saradnje na odbrani Å”to pokazuje odlučnost zemlja članica da rade zajedno kao i Å”irok spektar mogućnosti koje novi način saradnje pruža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoŔalji komentar