U trendu

Mogerini i Han naredne nedelje u Ankari o EU članstvu Turske

Naredne nedelje će šefica diplomatije EU Federika Mogerini zajedno sa komesarom za pregovore o pridrživanju EU Johanesom Hanom putovati u Ankaru na razgovore o članstvu Turske u Uniji, pitanju ukidanja viza i drugim spoljnopolitičkim temama.

To piše „Volstrit džurnal“ koji navodi da su ministri spoljnih poslova EU na dvodnevnom sastanku u slovačkoj prestonici Bratislavi, nakon što su juče diskutovali o Turskoj, jutros održali sastanak sa turskim ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom, što su prvi razgovori na visokom nivou između svih članica EU i Turske od pokušaja puča u toj državi 15. jula.

Slovački list „SME“ prenosi da je Mogerinijeva na pres konferenciji rekla da će biti nastavljeno sprovodenje svih sporazuma postignutih sa Turskom, „uključujući sporazume od viznoj liberalizaciji, energetici i migraciji“.

Rojters navodi da su ovim sastankom EU i Turska „opipavale teren“ i da EU, koja prema navodima agencije zavisi od Ankare kada je u pitanju obuzdavanje kretanja migranata ka evropskom bloku, sada pokušava da smanji napetosti sa Turskom nakon što je glasno kritikovala turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog obračuna koji su usledili nakon puča.

„Na političkom nivou potrebno nam je približavanje, potrebna nam je normalizacija situacije“, rekao je nakon sastanka EU ministara sa Čelikom ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Čelik, koji se novinarima obratio uz pomoć prevodioca, izrazio je snažno razočarenje Turske inicijalnom reakcijom EU na pokušaj vojnog puča, ali je kazao i da je „rezultat sastanka to da postoji veoma smažan konsenzus o fokusiranju na pozitivnu agendu i dalje jačanje saradnje između Turske i EU“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.