U trendu

Mogerini: Nadam se da će premijeri Srbije i Hrvatske biti mudri

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je razgovarala sa predsednicima vlada Srbije i Hrvatske Aleksandrom Vučićem i Zoranom Milanovićem i da očekuje otvaranje granice između te dve države.

Kako je saopšteno iz Kabineta Visoke predstavnice, Mogerinijeva je uoči vanrednog samita EU u Briselu, posvećenog rešavanju izbegličke krize, ocenila da zatvaranje granica nikada nije rešenje i da od premijera Srbije i Hrvatske očekuje da budu mudri.

„Zatvaranje granica nikada nije rešenje a u tom delu kontinenta ovakav postupak može ponovo izazvati mučna osećanja koja nam u ovom trenutku nisu potrebna. Zajedno kao Evropljani, u državama članicama i van njih, a naročito na Zapadnom Balkanu, moramo da se izborimo s velikim prilivom izbeglica i migranata. Zato se nadam da će granica biti otvorena, između ostalog zbog nesmetanog protoka robe ali i zbog upravljanja prilivom izbeglica“, rekla je Federika Mogerini novinarima.

Ona je izrazila očekivanje da će njeni razgovori s Vučićem i Milanovićem navesti dvojicu premijera „na zajednički rad sa ciljem rešavanja zajedničkog problema sa kojim je suočen ceo region“.

„Potrebni su nam zajednički rad i zajednička rešenja“, ocenila je Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.