Mogerini o temama na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Beču

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini izložila je danas po dolasku na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Unije u Beču teme koje će ministri razmatrati danas i sutra.

Ona je rekla da je upravo završen vrlo produktivan sastanak s ministrima odbrane, na kome je razmatran niz pitanja i da su sada spremni da počnu, kako veruje, podjednako produktivan sastanak s ministrima spoljnih poslova, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

Danas se razmatraju dva glavna pitanja, situacija na Bliskom istoku i situacija u Siriji. Ukazala je da je upravo razgovarala telefonom s visokim komesarom UN za izbeglice Filipom Grandijem i skrenula pažnju na apel Generalne skupštine UN o Idlibu.

„Verujem da Siriji nije potrebno dalje prolivanje krvi, sirijski narod je dovoljno patio“, rekla je Federika Mogerini i dodala da će EU biti domaćin ministarskog sastanka o Siriji na margini Generalne skupštine UN i da će s ministrima pripremiti te razgovore.

Ministri će takodje razgovarati o naporima da se očuva nuklearni sporazum s Iranom, kao i položaj i uključenost Irana u regionalnim pitanjima, uključujući Siriju, oko kojih se EU ne slaže s Iranom. Takodje će se razmatrati transatlantski odnosi, koji su, po njenim rečima i dalje jaki, ali se danas suočavaju sa ozbiljnim izazovima.

Večeras će biti priredjena dobrodošlica predstavnicima zemalja kandidat za članstvo u EU, a sutra pre podne će biti održana rasprava o Zapadnom Balkanu i zatim sastanak s ministrima spoljnih poslova zemalja kandidata o „efektivnom multilateralizmu“, što je u središtu austrijskog predsedavanja EU.

„Mi to vrlo cenimo, jer znate koliko je važno za Evropsku uniju da podrži multilateralne institucije, multilateralni pristup i globalni poredak zasnovan na propisima“, rekla je šefica diplomatije EU. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike