U trendu

Mogerini: Radimo sa G7 na odgovoru na ubistvo Kašogija

BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je danas da taj blok radi sa grupom sedam industrijski najrazvijenih zemalja na koordinisanju odgovora na ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

„Reakcija Evropske unije od sada će zavisiti od narednih koraka koje će preduzeti saudijske vlasti“, rekla je Mogerini, prenosi AP.

U obraćanju evropskim poslanicima, ona je navela da ministri spoljnih poslova rade s kolegama iz G7 na „daljim zajedničkim koracima i saopštenjima“, ali nije precizirala o kakvim koracima je reč.

Mogerini je, uz to, pozvala Saudijce „da pruže sve informacije koje imaju o tom slučaju i obezbede da krivci budu privedeni pravdi“.

Poslanici su saudijska objašnjenja o Kašogijevoj smrti opisali kao „zabašurivanje“.

U međuvremenu, ministri spoljnih poslova grupe G7 osudili su ubistvo Kašogija „najoštrijim mogućim rečima“ i dodali da Rijad mora obezbediti da se takav incident više nikada ne dogodi.

U saopštenju ministri G7 su naveli da saudijsko objašnjenje u vezi Kašogijeve smrti „ostavlja mnoga pitanja bez odgovora“, prenosi Rojters.

Ministri su takođe ponovili poziv da istraga bude temeljna, verodostojna i transparentna.

Kašogi je nestao 2. oktobra, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumenta potrebna za venčanje, a Saudijska Arabija je priznala pre nekoliko dana da je novinar ubijen nako navodne tuče u toj zgradi.

Neimenovani izvori britanskog „Skaj njuza“ navode da je njegovo telo pronađeno u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Jedan od izvora „Skaj njuza“ tvrdi da je Kašogijevo telo „raskomadano“, a da mu je lice „unakaženo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar