Mogerini: Razmatramo uvođenje jačih mera protiv Pjongjanga

Evropska unija saopštila je danas da razmatra uvođenje oštrijih sankcija Severnoj Koreji, zbog testiranja balističkih raketa, a kako bi sprečila tu zemlju da dalje finansira razvoj nuklearnog naoružanja, prenose agencije.

Severna Koreja je „država protiv koje mi (Evropljani) imamo najrestriktivnije mere i odlučili smo da ćemo razmotriti uvođenje jačih mera u potpunoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima“, rekla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini na konferenciji za novinare nakon sastanka, preneo je AFP.

Ministri spoljnih poslova država članica EU danas su na sastanku osudili testiranje koje je Severna Koreja izvela, karakterišući taj potez kao „otvoreno kršenje“ rezolucija Saveta bezbednosti EU.

Ministri su istakli i potrebu pre za diplomatskim nego vojnim rešenjem i ostavili otvorena vrata za dijalog.

„Denuklearizacija Korejskog poluostrva mora da bude postignuta mirnim putem. To isključuje vojnu akciju“, rekla je Mogerini.

Kako je AP prethodno preneo, u saopštenju objavljenom danas, navodi se da izvršna vlast EU osuđuje testiranje obavljeno ranije ovog meseca kao „ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti i poziva na okončanje takvih aktivnosti“.

Osim postojećih sankcija, navodi se u saopštenju, EU će razmotriti dalje „odgovarajuće odgovore“ u saradnji sa saveznicima i UN.

Istovremeno, EU je ponudila podršku Južnoj Koreji u naporima da pregovara sa Severnom Korejom.

Mogerini je, upitana da prokomentariše kritike da Peking ne vrši dovoljno veliki pritisak na Pjongjang, navela da je Kina, severnokorejski sused i glavni trgovinski partner, povećala svoje diplomatske napore.

„Ono što sam videla poslednjih meseci u mom dijalogu sa kineskim vlastima na od najvišeg nivoa pa na niže, bila je iskrena posvećenost rešavanju tenzija na korejskom poluostrvu“, rekla je ona.

Mogerini je podvukla da će uloga Kine formirati „konzistentan deo“ u pregovorima kojima će ona prisustvovati na regionalnom forumu u avgustu u Manili.

Raketne probe Severne Koreje podstakle su strahove međunarodne bezbednosne zajednice, a severnokorejski lider Kim Džong Un kazao je da nikada neće pregovarati o programu naoružanja dok SAD ne napusti neprijateljsku politiku protiv njegove zemlje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike