U trendu

Mogerini: Želimo jaču saradnju u oblasti bezbednosti sa ZB

BEČ, 30. avgusta ( Tanjug) – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da EU želi jaču saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti sa zemlja Zapadnog Balkana.

”Želimo da ojačamo našu saradnju u odbrani i bezbednosti sa svim zemljama Zapadnog Balkana. To je jasna poruka svih zemlja članica EU”, rekla je Mogerini.

Federika Mogerini, koja u Beču predsedava neformalnim sastankom ministara odbrane EU, ponovila je u zaključku sastanka da se uloga EU kada je reč o obrani i bezbenosti na Zapadnom Balkanu promenila od obezbeđjivanja sigurnosti do partnerskog odnosa.

”Pre 20 godina imali smo potpuno drugačiji scenario u regionu kada su bezbednost i odbran u pitanju. Danas imamo zajedničke izazove u tim oblastima sa zemljama Zapadnog Balkna. Imamo dobru saradnju koja uključuje učešće zemlja regiona u EU misijama i operacijama, a želimo i da ojačamo tu saradnju”, naglasila je Mogerini.

Mogerini se zahvalila Austrijji koja do kraj godine predsedva EU na tome što je predložila da se razgovara o zjedničkoj obrambenoj i bezbenosnoj politici sa Zapadnim Balkanom. Austrijski ministar odbrane Mario Kunasek najavio je da će se u Gracu 26. spetembra održati sastanak ministrima odbrne EU i zemlja Zapadnog Balkana kada će se nastaviti razgovori o unapređenju saradnje i zajedničkim izazovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.