U trendu

Moguća tužba zaposlenima Atlantije zbog urušavanja mosta

RIM – Italijanski tužioci pripremaju moguće optužnice protiv desetina bivših zaposlenih u infrastrukturnoj grupaciji „Atlantija“ nakon završetka istrage o rušenju mosta na autoputu 2018. godine u Đenovi, u kome je 43 osoba izgubilo život.

Moguće je i da se neki vladini zvaničnici suoče sa optužnicama kao rezultatom tužilačke istrage rušenja mosta kod Đenove 14. avgusta 2018. godine, kojim je upravljala Atlantijina kompanija „Autoputevi za Italiju“, prenosi Rojters.

Tužioci istražuju neke rukovodioce u kompaniji „Autoputevi za Italiju“ i Atlantijine druge filijale „SPEA“ pod sumnjom da nisu pravilno održavali autoput na kome se most nalazio, a da službenici ministarstva saobraćaja nisu nadzirali to neophodno održavanje.

Tokom više od dve godine rada na ovom slučaju tužioci u Đenovi su istragom obuhvatili 69 osoba, uključujući bivšeg izvršnog direktora Atlantije Đovanija Kastelućija i bivšeg šefa inženjerske jedinice SPEA Antonina Galata, pod sumnjom da su počinili krivična dela koja uključuju ubistvo iz nehata i namerno izazivanje katastrofe.

Tužioci u Đenovi započeli su još tri istrage povezane sa urušavanjem mosta kojim se proveravaju sumnje o falsifikovanim izveštajima o bezbednosti na putevima, nepravilnom postavljanju zvučnih barijera i lošem održavanju tunela.

Prema italijanskom zakonu, nakon zatvaranja istrage, osumnjičeni imaju tri nedelje da odgovore, a nakon toga tužioci mogu zatražiti odobrenje suda za podizanje optužnice ili preporučiti arhiviranje slučaja.

Takođe prema italijanskom zakonu, firme mogu biti odgovorne za postupke svojih zaposlenih.

Kompanija „Atlantija“, koju kontroliše porodica Beneton, trenutno pregovara sa konzorcijumom investitora predvođenim italijanskim investicionom bankom CDP o prodaji svojih 88 odsto udela u kompaniji „Autoputevi za Italiju“ u skladu sa planom koji subvencioniše vlada da bi povratila kontrolu nad autoputem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.