U trendu

Moguće i angažovanje vojske u potrazi za višestrukim ubicom

SARAJEVO – Odbegli višestruki ubica Edin Gačić i dalje je neuhvatljiv za policijske strukture BiH, a ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica ne isključuje mogućnost da se u potragu uključi i vojska.

Katica se nalazi se zajedno s policijskim snagama na terenu u Hadžićima, gde se u širem reonu vrši obimna potraga za Gačićem.

On je naveo da je u Kanton Sarajevo danas kao ispomoć došlo 130 policajaca iz drugih kantona da bi pomogli da se ubica njihovog kolege što pre pronađe, a bezbednost u kantonu pojača.

„Na terenu je trenutno oko 1.200 policijskih službenika, jer je potrebno da se tokom ovih dana na području Kantona Sarajevo građani osećaju sigurno, da imamo njihovo povećano prisustvo na mestima javnog okupljanja, kod škola, vrtića, kao i na svim mestima koje smo mi kao MUP i Vlada dužni bezbednosno da pokrijemo“, rekao je Katica.

Najavio je da ukoliko ove policijske snage ne budu dostatne tražit će da im Predsedništvo Bosne i Hercegovine na raspolaganje stavi i Oružane snage BiH, prenosi Kliks.

Bez obzira što je osumnjičen da je poslednji zločin izvršio u Suhodolu, na području Kantona Sarajevo, za Gačićem se intezivno traga i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a posebno se pretresaju svi vozovi koji saobraćaju između Sarajeva i Mostara, u oba smera.

Gačić je već sedam dana u bekstvu nakon što je prošlog ponedeljka ubio Sauda Sultanića u mestu Podorašac kod Konjica, a potom pre dva dana policajca Mahira Begića u mestu Suhodol kod Tarčina.

Navodi se da su građani u strahu, pa i najmanju sumnju dojavljuju policiji koja danas pojačanim intenzitetom vrši potragu.

Portal insajder.in navodi da je serijski ubica Edin Gačić za vreme rata u BiH bio pripadnik odreda „El mudžahid“. Navodi se da se u posedu ovog portala nalazi spisak svih boraca tog zloglasnog odreda čiji su se pripadnici „proslavili“ brojnim stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim i hrvatskim vojnicima i civilima.

Na tom spisku, koji se nalazio u komandi Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, a pod čijom ingerencijom se inače nalazio odred „El mudžahid“, Gačić je evidentiran pod rednim brojem 687. Prema toj evidenciji, Gačić se mudžahedinskom odredu priključio 20. septembra 1995. i u njemu je bio do 24. decembra iste godine.

Navodi se da je manijakalni ubica, koji se sumnjiči da je juče kod Tarčina ubio četvrtu žrtvu, policajca Begića, prvi registrovani zločin počinio 6. avgusta 1998, kada je šrafcigerom ubio bivšeg saborca iz „El mudžahida“ Ismeta Gunića. Zbog tog ubistva osuđen je 1999. na 14 godina zatvora, a kada je u avgustu 2002. dobio slobodan vikend u Zenici je ubio svoju majku Sifetu sa dva hica iz pištolja. Nakon tog zločina osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, koju je izdržavao u Zenici i Bihaću.

Ovaj portal dalje navodi da se Gačić, kada je 2017. godine izašao na slobodu, prijavio da živi u Banjaluci, gde je inače i rođen, a MUP RS ga je registrovao kao izuzetno opasnu osobu.

Navodi se da je Gačić navodno posle izlaska iz zatvora nekoliko meseci zaista i živeo u Banjaluci, a zatim je prodao deo porodične kuće u naselju Novoselija i odselio se u Konjic, gde je ubio trgovca Sauda Sultanića, a kasnije u Suhodolu policajca Mahira Begića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.