U trendu

Mondoloni: Poseta Makrona Srbiji važna simbolično i strateški

BEOGRAD – Francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je, u vezi sa predstojećom posetom Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona, da je ona „veoma važna, kako simbolično, tako i na strateškom planu, jer znači da Francuska želi da se vrati i u region, i u Srbiju“.

Mondoloni je to kazao u intervjuu današnjem „Blicu“ koji podseća da je u pitanju prva poseta nekog francuskog predsednika Srbiji nakon 17 godina.

„Mislimo da je region veoma važan i želimo da bude potpuno integrisan u EU u budućnosti. A mislimo i da je u regionu Srbija najvažniji partner Francuske i njen najvažniji oslonac, između ostalog, i po pitanju kontrole migracija, bezbednosti, ekonomskog razvoja… Radimo na ranom decembru kao datumu, ali je na predsednicima da to objave“, poručio je Mondoloni.

Na pitanje lista u vezi sa „najaktuelnijom temom razgraničenja Srbije i Kosova“, Mondoloni je kazao da je „stav Francuske veoma jasan i izrečen je na najvišem nivou, od predsednika Republike“.

„Na obema stranama je da zajednički nađu rešenje koje će biti definitivno i održivo i koje će doprineti jačanju stabilnosti regiona. Nema crvene linije, nema tabua“, rekao je francuski ambasador.

On je kao „stvaran problem“ okarakterisao odbijanje vlasti kosovskih Albanaca da primene Briselski sporazum u delu koji se tiče Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Stavili smo jasno do znanja da je primena sporazuma potpisanog pre pet godina veoma važna. Obe strane su donele neke odluke i preuzele obaveze. Pozvali mo prištinske vlasti da ispune obećanja i omoguće ZSO. Naravno, kao i svuda i u svemu „đavo se krije u detaljima“ – zato je dijalog bitan, da bi se rešila sva nerešena pitanja. Nadamo se da je moguće ostvariti napredak u nadolazećim mesecima“, naveo je Mondoloni.

Upitan „da li postoji krajnji rok za dogovor“ Beograda i Prištine, francuski ambasador u Srbiji odgovorio je da „misli da ne postoji“.

„Svesni smo da je u pitanju vrlo teško i osetljivo pitanje. Za nas je ohrabrujuće što poslednjih mesec dana po prvi put govorimo o svim opcijama. Jasno je da govorimo o definitivnom procesu koji može da dovede do konačne normalizacije odnosa. Zato želimo da te velike mogućnosti budu iskorišćene i mislimo da obe strane moraju da rade mnogo na tome. „Krajnji rok“ ne postoji, ali mislimo da ne treba gubiti ni vreme ni prilike“, rekao je Mondoloni.

Francuski ambasador ocenio je i da „Srbija ima šanse da se do 2025. pridruži EU, ukoliko bude primenila reforme“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.