U trendu

Moramo korigovati kurs da ne delimo svet

Američki predsednik Barak Obama upozorio je danas da su snage globalizacije pokazale „velike linije rascepa“ širom sveta i pozvao na „korekciju kursa“ kako bi se obezbedilo da se države i narodi ne povuku u još oštrije podeljen svet.

„U cilju napretka, moramo da priznamo da postojeći put ka globalnoj integraciji zahteva korekciju kursa“, rekao je Obama.

On je u svom poslednjem govoru kao predsednik SAD u Generalnoj skupštini UN izrazio žaljenje što je svet postao bezbedniji i prosperiotetniji u isto vreme kada se neke države bore sa razornom izbegličkom krizom, terorizmom i slomom reda na Bliskom istoku.

Istakao je da je vladanje postalo teže dok ljudi gube veru u javne insitucije, a napetosti među državama sve brže izmiču kontroli, prenosi AP.

„To je paradoks koji definiše svet danas. Moramo da idemo unapred, a ne unazad“, poručio je Obama.

Predsednik SAD je iskoristio poslednje pojavljivanje pred UN kako bi, kako tvrdi, ukazao na to kako je njegovo rukovodstvo svet usmerilo u boljem pravcu u poslednjih osam godina.

U srcu tog pristupa je ideja da se najveći sukobi najbolje rešavaju kada nacije sarađuju, a ne kada deluju pojedinačno, rekao je Obama.

U, kako navodi AP, suptilnom osvrtanju na republikanskog kandidata za njegovog naslednika Donalda Trampa, Obama je izrazio žaljenje kako su terorističke mreže proširile svoju ideologiju na društvenim mrežama, podstakavši bes ka „nevinim imigrantima i muslimanima“.

Kao klučne primere napretka u delovanju njegove administracije naveo je Kubu i Mjanmar, kao i globalnu saradnju za smanjenje emisija, koje dovode do globalnog zagrevanja.

Diplomatija jedini način za rešavanje sukoba u Siriji

Američki predsednik Barak Obama poručio je danas da je diplomatija jedini način da se okončaju „brutalni petogodišnji sukobi u Siriji“.

„Nema konačne vojne pobede, moraćemo da nastavimo težak diplomatski rad u cilju zaustavljanja nasilja i dostavljanja pomoći onima kojima je to potrebno“, rekao je Obama u Ujedinjenim nacijama, prenosi AFP.

Američki državni sekretar Džon Keri ranije danas je rekao da prekid vatre u Siriji „nije mrtav“, i pored nastavka borbi u toj zemlji.

„Prekid vatre nije mrtav“, rekao je Keri u kratkom obraćanju novinarima nakon sastanka Međuarodne grupe sa podršku Siriji, koji će se nastaviti u petak.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da još ima nade za novi prekid vatre, ali i da su se učesnici sastanka saglasili da je ugrožen.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson izjavio je da je prevladalo raspoloženje da ne treba dići ruke.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero rekao je da je sastanak bio napet, ali da bi druge zemlje trebalo da pomognu da Moskva i Vašington prevaziđu razlike.

„Bio je to dramatičan sastanak, raspoloženje je bilo teško. Ima li nade – još ne mogu da odgovorim, ali treba da učinimo sve što možemo“, naveo je on.

Ero smatra da je američko-ruski pregovarački okvir dostigao svoje granice i kaže da Amerikanci i Rusi ne mogu sami.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar