U trendu

Mosak, sin pripadnika ozloglaĆĄene SS jedinice

Jirgen Mosak, jedan od osnivača i vlasnika advokatske kancelarije u Panami „Mosak- Fonseka“, preko koje su bogati i slavni političari, biznismeni, sportisti, ali i kriminalci prikrivali svoju imovinu radi izbegavanja poreza, sin je nemačkog naciste Erharda Mosaka.

Erhad Mosak je bio pripadnika ozloglaơene SS jedinice i to one koja je kontrolisala logore, piơe zagrebački Večernji list.

Jirgen je rođen 1948. u Nemačkoj, ali se porodica nedugo nakon toga iselila u Panamu.

Moskov otac je tokom 70-tih postao ĆĄpijun CIA, a glavni zadatak bio mu je praćenje komunističkih aktivnosti na Kubi iz obliĆŸnje Paname.

Dok se otac bavio ĆĄpijunaĆŸom, Jirgen je zavrĆĄio Pravni fakultet 1973. i naĆĄao posao u Londonu, ali se 1986. vraća u Panamu gde s Ramonom Fonsekom osniva „Mosak-Fonseka & Co“.

Zagrebački dnevnik piĆĄe da se odmah nakon izbijanja afere medijima javio Jirgenov polubrat Horst, koji je, iako ĆĄokiran saznanjima o “prljavoj raboti“ kojom mu se polubrat bavi, otkrio zanimljive detalje iz njegove proĆĄlost.

Horst je ispričao da su Jirgen i njegov partner brzo stekli reputaciju diskretnih i sposobnih ljudi i tako privukli odgovarajuću klijentelu. Prvi veliki korak bilo je osnivanje filijale na Britanskim devičanskim ostrvima gde je zakonom bila zagarantovana poverljivost podataka o poslovanju ofơor kompanija.

Ramon Fonseko Mora, takođe advokat, je i nagrađivani pisac. Napisao je knjigu “Mister politicus“, politički triler. Kao mladić navodno je ovaj 63-godiĆĄnjak ĆŸeleo da bude sveĆĄtenik. U jednom intervjuu 2012. Fonseko je, govoreći o svom partneru i firmi izjavio: „Zajedno smo stvorili čudoviĆĄte koje je pojelo konkurenciju“.

Danas su, kako se navodi, obojica bogataơi i članovi najviơih krugova panamskog druơtva.

Ipak, „Panama Papers“ finansijska afera veka, sasvim će sigurno promeniti puno toga i u njihovom ĆŸivotu, navodi Večernji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.