U trendu

Moskva i Kijev: Bez napretka u pregovorima u Berlinu

MOSKVA/KIJEV – Rusija i Ukrajina saopštile su da nisu uspele da postignu bilo kakav napredak u danu pregovora sa francuskim i nemačkim zvaničnicima u Berlinu, čiji je cilj bio okončanje osmogodišnjeg sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ruski izaslanik Dmitrij Kozak je sinoć na konferenciji za novinare, održanoj nakon razgovora u Berlinu, izjavio da nije bilo moguće pomiriti različita tumačenja Rusije i Ukrajine o sporazumu iz Minska iz 2015. godine, čiji je cilj okončanje borbi između proruskih snaga i ukrajinskih vladinih snaga, prenosi agencija Rojters.

„Nismo uspeli da ovo prevaziđemo“, izjavio je Kozak.

Ukrajina je, prema njegovim rečima, zauzela čvrst stav, odbijajući da prevaziđe razlike oko budućeg postkonfliktnog rešavanja sukoba u Donbasu, prenosi ruska agencija TAS S.

„Usmeno smo postigli zajednički stav sa Nemačkom i Francuskom o tome kako treba unaprediti pitanja u političkoj sferi, ali ukrajinska pozicija je nepokolebljiva. Odbili su čak da citiraju sporazume iz Minska u nacrtu saopštenja koje je bilo predloženo na razmatranje, odnosno činjenicu da budući postkonfliktni status ovih teritorija treba da bude rešen u konsultacijama i diskusijama sa predstavnicima pojedinih regiona (Donbasa). To je ključno pitanje oko kojeg je Ukrajina odbila da se dogovori”, poručio je Kozak.

S druge strane, izaslanik Ukrajine Andrej Jermak je izjavio da nije bilo napretka, ali da su se obe strane složile da nastave razgovor.

„Gotovo devetočasovni razgovori između Ukrajine i Rusije nisu uspeli da rezultiraju napretkom u potpisivanju zajedničkog dokumenta, ali su se obe strane složile da nastave razgovore“, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika posle razgovora u Berlinu.

Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da će se obe strane uskoro ponovo sastati i da se nadaju napretku u razmeni zarobljenika i otvaranju kontrolnih punktova u istočnoj Ukrajini.

„Svi su rešeni da postignemo rezultat“, poručio je Jermak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar