Moskva: Informacije o proterivanju Rusa iz Srbije izmišljotine

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su informacije srpskih i ruskih medija o proterivanju gradjana Rusije iz Srbije “potpuna izmišljotina” i da je poseta sekretara za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaja Patruševa Beogradu bila “apsolutno ranije planirana”.

“Poseta Patruševa Beogradu bila je planirana, pripreme su počele još pre nekoliko meseci. Takvi susreti zahtevaju ozbiljnu, dugu pripremu”, navelo je Ministarstvo, odgovarajući na pitanje agencije Beta o navodnoj deportaciji ruskih državljana iz Beograda i s tim u vezi poseti Patruševa.

Povodom pisanja medija o deportaciji gradjana Rusije iz Srbije, rusko Ministarstvo je navelo da je reč o “apsolutnoj izmišljotini”.

Rusko Ministarstvo je izrazilo “žaljenje” što novinari ne posvećuju dovoljno pažnje proveri sigurnosti izvora inormacija i “postaju orudje informacionog rata u rukama političara”.

“Preporučujemo da se obrati pažnja na komentar premijera Srbije Aleksandra Vučića od 27. oktobra, u kojima su te informacije okarakterisane kao ‘potpuna dezinformacija’ “, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Na pitanje novinara da prokomentariše pisanje beogradskog lista “Danas” da su ruski državljani proterani iz Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, Vučić u četvrtak nije odgovorio konkretno.

“Nije sve u vašem pitanju netačno, jedan deo je netačan. Nisam hteo da odgovaram ne samo zbog onoga što sam već rekao, već i zbog još jedne stvari, a to je da o tim stvarima nemam pravo da govorim u skladu sa zakonom. Inače sam imao još bezbroj detalja o kojima bih vam govorio i o stvarima u Crnoj Gori i o stvarima u Srbiji. O nekim stvarima sam želeo da govorim da bi ljudi znali težinu naše pozicije, a sve drugo bilo bi, rekao bih, preterano uznemiravanje javnosti”, rekao je Vučić u Beogradu, nakon učešća na konferenciji o zaštiti uzbunjivača.

(Beta)

Ostavite komentar