U trendu

Moskva odbacuje navode o ruskim hakerskim napadima u SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je danas navode američke kompanije Majkrosoft o ruskim hakerskim napadima uoči jesenjih izbora u SAD, ocenivši ih kao „lov na veštice“.

Rusko ministarstvo je navelo da Majkrosoft nema nikakve dokaze za umešanost Rusije u hakerske napade jer „njih ne može ni biti“ i dodalo da je očigledna namera američke kompanije da tim tvrdnjama „pokaže svoju lojalnost“ usred „lova na veštice koji je zahvatio Vašngton“, navodi Asošiejted pres.

Navode o hakerskim napadima prethodno je odbacio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je u saopštenju naveo da Majkrosoftu nedostaju detalji i da nije jasno „koji su to hakeri u pitanju“ i na koji način bi oni mogli da ugroze izbore u SAD.

Majkrosoft je danas objavio da je hakerska grupa povezana s ruskom vladom napravila lažne internet domene koji liče na dve američke konzervativne organizacije – Hadson institjut (Hudson Institute) i Internešenel ripablikan institjut (International Republican Institute, IRI).

Američki gigant nije ponudio dodatne opise lažnih sajtova i naveo je da nema dokaza da su hakeri bili uspešni.

Senatorka demokrata Kler Mekeskil objavila je pre nekoliko nedelja da su ruski hakeri neuspešno pokušali da se infiltriraju u njenu kompjutersku mrežu u Senatu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.