U trendu

Moskva oštro kritikuje Pensa zbog izjava o politici Rusije na Balkanu

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je kritikovalo izjave potpredesednika SAD Majkla Pensa tokom posete Podgorici, zbog ponovnih „antiruskih stavova“ i „plašenja lidera zapadnobalkanskih država mitskom ‘ruskom pretnjom’, i optužbama na račun Rusije o pokušajima menjanja granica silom“.

„Moramo sa žaljenjem da konstatujemo da Vašington pada sve dublje prema primitivnim ideološkim stereotipima iz vremena ‘hladnog rata’, koji su potpuno odvojeni od realnosti“, navodi se u saoštenju Ministarstva.

U dokumentu se navodi da nametanje balkanskim državama „otvoreno destruktivnog izbora“ izmedju  Zapada i Rusije neizbežno vodi ka rastu napetosti na evropskom kontinentu, destabilizuje situaciju u regionu i u pojedinim državama.

„Pri tom se aktivno forsira teza o navodno bezalternativnom ulasku cele Jugoistočne Evrope u NATO, guraju se projekti zasnovani na nezdravoj konkurenciji i koji su u suprotnosti sa zdravom logikom“, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo podseća da je upravo Amerika sa svojim saveznicima 1999. godine „grubo narušila medjunarodno pravo, nelegitimno primenjujući silu u cilju odvajanja Kosova od Srbije“.

U saopštenju se navodi i da je „pod jakim pritiskom Vašingtona Podgorica stupila u NATO, uprkos mišljenju većine stanovnika Crne Gore“.

„SAD su zajedno sa EU bez stida ignorisale volju birača Makedonije, ne dozvoljavajući partiji koja je pobedila na izborima 11. decembra prošle godine da formira Vladu. I ko se meša u unutrašnje stvari i primenjuje silu na Balkanu – Moskva ili Vašington?“, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo je takodje pozvalo Vašington da prestane da ocrnjuje Rusiju.

Pens je 2. avgusta optužio Rusiju da je pokušala da „podeli region“, da „podrije integracione procese“ i da „iscrta nove granice silom“.

„Rusija nastavlja da isrcrtava nove granice silom. Na Zapadnom Balkanu Rusija je nastojala da destabilizuje region, podrije demokartiju… Namere Rusije su bile jasne kada su moskvoski agenti u Crnoj Gori pokušali da poremete izbore, napadnu parlament i ubiju premijera i tako odvrate crnogorski narod od ulaska u NATO“, kazao je Pens na samitu lidera zemalja članica Jadranske povelje u Podgorici.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike