U trendu

Moskva, Peking, Brisel osudili Severnu Koreju zbog raketne probe

Rusija, Kine i Evropska unija snažno su danas osudile novo lansiranje balističke rakete Severne Koreje kao provokativnu akciju koja većava tenzije u regionu.

Kremlj je saopštio da će „provokativne akcije“ Pjongjanga izazvati dalji rast tenzija na Korejskom poluostrvu.

„Rusija je duboko zabrinuta zbog novih provokativnih lansiranja, koje vode daljoj eskalaciji tenzija na poluostrvu“, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, sve članice Saveta bezbednosti UN su jednoglasne u kritici takvih provokativnih akcija, preneo je TASS.

Peking je pozvao sve strane da izbegavaju „opasne i provokativne akcije i reči“ koje mogu da pogoršaju situaciju i da se uključe u dijalog u cliju smanjenja tenzija.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je novinarima da situacija na Korejskom poluostrvu posle nove raketne probe ostaje „kompleksna, osetljiva i ozbiljna“, preneo je AP.

Dodala je da Kina, koja je najveći ekonomski partner i diplomatski saveznik Severne Koreje, „ne drži ključ za rešenje problema“.

Šefica evropske diplomtije Federika Mogerini osudila je severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete kao „novu skandaloznu provokaciju“ i ocenila da će time „dodatno da se ubrza“ usvajanje novih evropskih sankcija. 

„To je nova skandalozna provokacija. Ugroženi su zajedno bezbednost prvih suseda Severne Koreje kao i šireg reigiona i medjunarodne zajednice“, upozorila je Mogerini u saopštenju. 

Ona je izrazila „solidarnost“ EU sa Japanom i Južnom Korejom i zatražila da Pjongjang prestane „svoje nesmotrene provokacije i odustane od svojih programa nuklearnog oružja za masovnu destrukciju i balističkih raketa“, prenosi AFP. 

Mogerini je rekla da će danas EU objaviti svoju „crnu listu“ ličnosti i kompanija koje su pogodjene novom serijom UN sankcija usvojenim u ponedeljak.

EU radi na dodatnim odvojenim sankcijama protiv Severne Koreje, dodala je Mogerini i rekla da će Unija sada ubrzati taj rad zbog ovog poslednjeg ispaljivanja raketa. Ona je pozdravila „uzdržanost“ koju je medjunarodna zajednica pokazala uprkos pojačanju napetosti.

Severna Koreja ja danas lansirala još jednu balističku raketu koja je preletela preko Japana i sletela u Tihi okean, oko 2.000 kilometara istočno od japanske obale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.