najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Moskva podržava referendum u Republici Srpskoj

Moskva je danas podržala odluku Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o “poverenju u pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini.

“Slabu efikanskost pravosudnog sistema u BiH priznale su i političke sile u samoj BiH, i međunarodna zajednica. Postoji pristrasnost u odnosu na jedan narod – bosanske Srbe na državnom nivou”, navodi se u izjavi portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Aleksandra Bikantova, objavljenoj na sajtu Ministarstva.
Navodi se da je zbog toga Republika Srpska “prinuđena da pribegava postojećim demokratskim instrumentima sa ciljem da obezbedi realizaciju svojih zakonskih interesa”.

Bikantov je podsetio da je pitanje referenduma bilo postavljeno i pre nekoliko godina, te da je situacija tada prevaziđena putem pregovora, “ali da su oni bili malo produktivni, ne krivicom RS”.

“Ipak, polazimo od toga da je probleme koji postoje u BiH, uključujući i u funkcionisanje sudskih organa i odstranjivanje ‘nacionalnih’ grešaka u njihovom radu, bolje rešavati u okviru ravnopravnog, produktivnog dijaloga svih učesnika političkog procesa u BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, navodi se u izjavi Bikantova.

Rusko ministarstvo smatra da bi “u suprotom, izbegavanje razgovora o suštinskim pitanjima sa RS, kao i jednostrano mešanje Visokog predstavnika za BiH, samo destabilizovalo situaciju u BiH”.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o sudu i Tužilaštvu BiH. Za referendumsko pitanje je određeno: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”. Referendum bi, prema toj odluci, trebalo da bude održan u roku od šest meseci.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike