U trendu

Moskva: Policajci kažnjeni zbog prekomerne sile na protestima

MOSKVA – Prema zaposlenima Nacionalne garde i policije za koje je utvrđeno da su prekoračili svoja ovlašćenja tokom skupova u Moskvi prošlog leta preduzete su predviđene mere, a neki od njih su kažnjeni, izjavio je zvaničnik Odbora za odbranu i bezbednost Viktor Bondarev.
„Ne kažem da su sve akcije policajaca bile 100 odsto klasifikovane kao smirivanje nemira. Bilo je slučajeva kada su oficiri koristili prekomernu silu. Preduzeli smo velike mere: Mnogi su se suočili sa disciplinskim kaznama ili su otpušteni iz policije“, rekao je Bondarev.

Senator je dodao da su, generalno, akcije Nacionalne garde i policije tokom skupova 2019. godine smatrane „adekvatnim za događaje koji su se odvijali i pretnje koje su predstavljali“.
Dana 27. jula i 3. avgusta u Moskvi su održani skupovi, koje inače policija nije dozvolila, a nakon što nezavisnim kandidatima nije bilo dozvoljeno da učestvuju u izborima za moskovsku Gradsku Dumu.

Tokom skupova, policija je privela ukupno oko 2.000 ljudi.

Organi za sprovođenje zakona su tvrdili da su demonstranti koristili nasilje nad pripadnicima policije i Nacionalne garde.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv više od 20 ljudi zbog optužbi za nerede i nasilje nad vlastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.