najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Moskva pozvala SAD da angažuju Siriju u borbi protiv ID

Rusija je danas pozvala SAD i njihove saveznike da u borbu protiv vojske “Islamske države” uključe Vladu Sirije kao “partnera” i ponudila da s Vašingtonom podeli informacije o svojim vojnim isporukama Damasku.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je posle razgovora sa svojim turskim kolegom u ruskom crnomorskom letovalištu Sočiju izjavio da koalicija koja se pod vođstvom SAD bori protiv “Islamske države” u Siriji i Iraku, treba da, u skladu s međunarodnim pravom, koordinira aktivnosti s vladom predsednika Sirije Bašara Asada.

“Nema razloga da se izbegava saradnja s rukovodstvom Sirije, koje se suprotstavlja terorizmu”, rekao je Lavrov. Dodao je da “sirijski predsednik komanduje najsposobnijim kopnenim snagama koje se bore protiv terorizma”.

“Odbijanje te mogućnosti, ignorisanje sposobnosti sirijske vojske kao partnera i saveznika u borbi protiv ‘Islamske države’, znači žrtvovanje bezbednosti čitavog regiona radi političkih ili geopolitičkih kalkulacija”, rekao je on.

Vašington koji Asada smatra uzrokom krize u Siriji, zabrinut je zbog nastavljanja ruskog vojnog jačanja u Siriji i upozorio je Moskvu da bi to moglo još više destabilizovati tamošnje stanje. SAD kažu da je Rusija prevezla opremu, zalihe i vojno osoblje u Siriju sa očiglednim ciljem da uspostavi vazduhoplovnu bazu kod primorskog grada Latakije, uporišta sirijskog predsednika.

Američki državni sekretar Džon Keri koji je s Lavrovom tri puta razgovarao ovog meseca o aktivnosti Rusije, rekao je da je Lavrov u utorak ponudio vojne razgovore i sastanke Moskve i Vašingtona o Siriji. Keri je nagovestio da je on za takve konsultacije, ističući da SAD žele jasnu sliku o tome šta Rusija namerava.

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova je danas potvrdila da bi Moskva sa zadovoljstvom razgovarala s Vašingtonom o svojoj vojnoj saradnji sa Sirijom i da bi dala informacije koje SAD žele. “Mi smo više puta rekli našim američkim kolegama da smo spremni da kroz postojeće komunikacione kanale damo bilo kakve informacije koje su im potrebne, tako da bi vojni eksperti obeju strana mogli da razgovaraju o relevantnim pitanjima”, rekla je ona na brifingu.

Zaharova je rekla da se “ne može govoriti o bilo kakvom sukobu akcija ili interesa” Rusije i SAD u Siriji, ukoliko je cilj Vašingtona da se bori protiv “Islamske države”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike