U trendu

Moskva pozvala ukrajinskog otpravnika poslova zbog incidenata u Kijevu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ukrajinskog otpravnika poslova u Moskvi da mu uputi protest posle incidenata u Kijevu gde su nacionalistički demonstranti kamenjem gadjali zgrade ruskih predstavništava.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da je pozvalo ukrajinskog diplomatu da protestuje zbog nastavka „rusofobnih napada ukrajinskih nacionalista koji su uz saučesništvo vlade“ 17. i 18. februara napali ruski centar za nauku i kulturu (Rosotrudničevstvo) i poslovnice ruskih banaka u Kijevu.

Rusko ministarstvo je osudilo nedelovanje policije koja je prema njemu „odigrala ulogu pasivnih posmatrača“ kao i grafite koji skranve simbole ruske države.

Takodje se izražava zabrinutost zbog „jačanja neonacističkog nacionalizma u Ukrajini koji očigledno uživa zaštitu i podršku zvaničnih vlasti zemlje“.

Aktivisti više nacionalističkih političkih partija juče su bacali kamenje i jaja na ruske zvanične zgrade u Kijevu posebno na prostorije Ruskog centra za nauku i kulturu Rosotrudničevstvo.

U subotu je bilo incidenata ispred iste zgrade kada su demonstranti zapalili rusku zastavu, prenela je agencija interfaks-Ukraina.

Odnosi izmedju Kijeva i Moskve su se pogoršali zbog sukoba na istoku Ukrajine i ruskog pripajanja Krima 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar