Moskva: Predsednički izbori u SAD pokazuju propuste sistema

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije je danas ocenila da tenzije oko predsedničkih izbora u SAD pokazuju „očigledne propuste“ američkog izbornog sistema i izrazila nadu da ta kriza neće dovesti do masovnih nereda.

„Očigledni propusti američkog izbornog sistema su vidljivi, što su više puta istakli medjunarodni posmatrači, uključujući OEBS i priznati stručnjaci u toj oblasti“, rekla je Marija Zaharova novinarima.

Američki izborni sistem, ocenila je ona, pati od „arhaične prirode“ zakona i nedostatka  propisa o „jednom broju osnovnih pitanja“.

Zaharova je ipak izrazila nadu da će „postojeći pravni mehanizmi omogućiti da se odredi budući šef države u punoj saglasnosti sa američkim Ustavom“.

Ona je takodje rekla da „američki gradjani zaslužuju da im se glasovi ispravno prebroje“.

„Što se tiče rusko-američkih odnosa, Moskva je spremna na konstruktivnu saradnju sa američkim predsednikom, ko god to bio posle izbora“, dodala je ona.

Odnosi Moskve i Vašingtona prolaze kroz najgoru krizu od Hladnog rata zbog ekonomskih sankcija, neslaganja oko medjunarodnih pitanja kao što su Ukrajina i Sirija, optužbe za mešanje Rusije u američke izbore i za špijunažu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.