U trendu

Moskva: Završena evakuacija iz Alepa

Evakuacija pobunjenika i članova njihovih porodica iz Alepa je završena, objavilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je viÅ¡e od 9.500 ljudi, među kojima 4.500 boraca i 337 ranjenih, napustilo deo grada koji je pod kontrolom pobunjenika, ističući da su sve ÅŸena i deca evakuisani, navodi Interfaks.

Ističe se da su „pojedini radikalni pobunjenici“ ostali i da pucaju na sirijske snage u pojedinim delovima Alepa, prenosi Rojters.

Prethodno su sirijski bezbednosni izvori objavili da je operacija evakuacije civila i boraca iz Alepa suspendovana.

Drşavna TV stanica je javila da se to dogodilo pošto su pobunjenici otvorili vatru na koridor kojim se obavlja evakuacija i zato što su militanti, suprotno dogovoru, pokušali da sa sobom povedu taoce.

Pozivajući se na izjave svedoka, Rojters javlja da su se čule najmanje četiri eksplozije na lokaciji odakle kreću autobusi kojima se vrši evakuacija.

Sirijska drÅŸavna televizija „Al Ihbarija“ izveÅ¡tava da su pobunjenici prekrÅ¡ili dogovor s vladom, jer su pokuÅ¡ali da tokom evakuacije povedu i ljude koje drÅŸe kao zatvorenike.

AFP ističe da se u Ramusi, delu grada koji je pod kontrolom vladinih snaga i kojim prolaze konvoji, čuju eksplozije i pucnjava.

Sirijski izvori bliski pregovorima su rekli da je sporazum prekrÅ¡en jer su pobunjenici „napuÅ¡tali Alepo sa taocima“.

Delikatna operacija evakuacije civila i boraca iz istočnog dela Alepa počela je u četvrtak u popodnevnim satima i nastavljena je tokom noći.

Pobunjenici demantuju Rusiju: Evakuacija daleko od završene

Sirijski pobunjenici naveli su da je evakuacija iz istočnog Alepa daleko od završene, demantujući time saopštenje ruskog Ministarstva odbrane.

„Samo ranjeni i neki civili su evakuisani. Niko od pobunjenika nije. Samo su evakuisana tri konvoja“, rekao je predstavnik pobunjeničke grupe Fastakim, Zakaria Malahifji, prenosi Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je ranije danas da je evakuacija pobunjenika i članova njihovih porodica iz Alepa završena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.