U trendu

Može li građanski rat u Siriji da preraste u sukob svetskih razmera?

Na teritoriji Sirije se sve više bliži trenutak kada će se sukobiti koalicije predvođene trima nuklearnim silama – Amerikom, koja podržava pobunjenike, i Rusijom i Iranom koji podržavaju sirijskog predsednika Bašara al Asada, prenosi Blic.

Prošlog vikenda, četvrti put u mesec dana došlo je do sukoba između sirijske državne vojske i koalicije koju predvodi SAD.

Rušenje sirijskog vojnog aviona od strane SAD je samo jedan u nizu sve učestalijih incidenata u Siriji koji prete da dovedu do širenja konflikta na region, ali i dalje.

Američki vojni zvaničnici rekli su u nedelju da su sirijske snage napale selo Džadin, zapadno od Rake. U udaru su navodno ranjeni članovi Sirijskih demokratskih snaga – čiji arapski i kurdski borci čine važne saveznike SAD u borbi protiv Islamske države.

Vojni avioni SAD su navodno odbili napade sirijske vojske, ali je sirijski avion SU-22 ponovo počeo da bombarduje pobunjenike bez upozorenja, rekli su američki zvaničnici.

Američka vojska je navodno pokušala da kontaktira sirijski avion, ali bezuspešno, nakon čega ju je „u skladu sa vojnim pravilima“ srušila.

Prethodno su se koalicija koju predvodi SAD sukobljavala sa Asadovom vojskom u jugoistočnom delu Sirije, naročito u oblasti Al Tanf, blizu granice sa Irakom.

Nakon tih okršaja, SAD su saopštile da ne žele da se bore protiv sirijskog režima, Rusije niti prorežimskih snaga njihovih saveznika, ali da se neće ustručavati da „brani koaliciju i svoje partnere od bilo kakvih pretnji“.

Sve dublje u konflikte Uprkos tome, čini se da se SAD, Iran i Rusija bliže ulasku u dublje konflikte.

Rusija daje vazdušnu podršku Asadu od 2015. godine i ovog meseca je napala borce koje podržava SAD koji su napali borce koje podržava Iran.

1 komentar
  1. goran manic

    Sirija ili Ukrajina… pitanje je SAD…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike