U trendu

Može li Severna Koreja zaista projektilima da napadne SAD?

Pretnja na pretnju – tako se može opisati trenutna napeta situacija između Severne Koreje i SAD-a. Na pretnju Donalda Trampa o „vatri i besu kakve svet nije video“ koji će zadesiti Severnu Koreju ako nastavi sa pretnjama, Pjongjang mu je odgovorio pretnjom napada projektilima tipa Hvasong 12 na američku teritoriju Guam, na kom je smeštena vojna baza.

Iako režim Kim Džong-Una najavljuje da će projektili ciljati more oko Guama, a ne samo kopno, SAD je na ovu pretnju odgovorio da “ozbiljno razmatra” rušenje projektila koji bi ciljali njegovu teritoriju ili vode oko ostrva. Ako bi projektili pali unutar 40 km od otoka, kao što je Pjongjang najavio, pali bi unutar ekonomskog pojasa SAD-a, iako ne i unutar njegovih teritorijalnih voda, što znači da bi se radilo više o provokaciji nego o pravom napadu.

Međutim, eksperti upozoravaju kako nije sigurno da će tehnologija kojom SAD raspolaže za rušenje balističkih projektila biti učinkovita. Adam Maunt, viši saradnik na institutu Center For American Progress, objasnio je za CNN da bi SAD mogao da iskoristi svoj obrambeni sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) ili razarače naoružane sisitemom Aegis za rušenje severnokorejskih balističkih projektila. “Ako bi imali pouzdane podatke da oni (Severna Koreja) ne bi pogodili američku teritoriju, mogli bi ih jednostavno pustiti da (projektili) padnu u more, ali mislim da bi ozbiljno razmotrili mogućnost da ih obore”, smatra Maunt.

Džordž Čarfauros, savetnik za državnu sigurnost za Guam, tvrdi da ima pouzdanje u američke obrambene sisteme: “Oni su polako razvili svoje sposobnosti, ali mi imamo visoko pouzdanje u sposobnost SAD-a da obrani ne samo Guam i okolne vode, već i kontinentalni SAD. Postoji nekoliko slojeva obrane od balističkih projektila.”

Pokušaj američkih snaga da sruše projektile mogao biti upravo ono što Kim želi, budući da bi neuspeh pri rušenju čak i jednog projektila bio sramotan za SAD, upozorava Maunt. Upravo zato je Pjongjang najavio lansiranje četiri projektila, kako bi dodatno otežao posao za američku odbranu.

“Ako bi SAD pokušao da presretne projektile, hteo bi da presretne sve, jer neuspešno presretanje svih projektila poslalo bi signal o njegovom ograničenom kapacitetu (za odbranu)…ti sisitemi nisu savršeni”, ističe Maunt.

U svakom slučaju, sistem THAAD, koji je već postavljen na teritoriju američke saveznice Južne Koreje ne bi mogao da presretne projektile lansirane prema Guamu, ali bi ih mogao brzo detektovati svojim radarom. Međutim, THAAD koji je postavljen na samom Guamu mogao bi da ih presretne. “Sisitem je dizajniran da angažuje višestruke mete istovremeno, tako da bi to trebalo da bude prilično izvodljivo”, smatraju, ali i dodaju da njegova učinkovitost zavisi od daljine na kojoj su projektili detektovani, budući da je domet THAADA 200 km: “Što bliže tome (maksimalnom dometu) dođete, vršite veće naprezanje na performanse sistema”.

SAD je u odgovoru na severnokorejska testiranja projektila ponovo testirao svoj protivraketni sistem nekoliko puta u maju i junu, ali naknadno je priznao da je jedan test bio neuspešan, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.