MSP austrijskim medijima: Blajburg za Hrvate simbol masakra

ZAGREB – Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je austrijskim medijima saopštenje u kojem navodi da žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao „fašistička zabava“, „najveće okupljanje neonacista u EU“ ili „skup ustaša“.

To ministarstvo ocenjuje i da se grubo uopštavanje u izveštajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda.

U saopštenju Ministarstvo tvrdi i da je pogrešno zbog pojedinačnih slučajeva, koaje, kažu, treba osuditi, fašistima nazivati mnogobrojne porodice žrtava i predstavnike vlade i crkvenih vlasti Hrvatske koji se okupljaju na Lojbaškom polju.

„Ukazali smo kako se upravo to radilo decenijama pod komunističkom vlašću: prećutkival se i ublažavala likvidacija desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sećanje na taj događaj“, navodi se u saopštenju.

Blajburg, kažu u Ministarstvu, za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava.

Ministarstvo navodi i da je „zgranuto“ primedbom da se na Blajburgu slavi fašizam, što, kažu, stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima.

Hrvatski MSP apeluje na austrijske medije da se distanciraju od „jednostranog i neodrživog nametanja krivice“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike